• «Ξήλωσαν» διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών που μετέφερε ηρωίνη και κοκαΐνη στην Ευρώπη

  10:18 μμ, Δευτέρα 31 Δεκ 2018 10:18 μμ, Δευτέρα 31 Δεκ 2018

  Μια εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, που μετέφερε κοκαΐνη και ηρωίνη στη χώρα μας και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

  Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η εγκληματική οργάνωση είχε διεθνές χαρακτήρα και μετέφερε μέσω θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, είτε ως προορισμός είτε ως χώρα διαμετακόμισης.

  Η εξάρθρωση της συμμορίας έγινε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. και ειδικότερα το Γραφείο D.E.A. της Πρεσβείας Η.Π.Α των Αθηνών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του Σ.Δ.Ο.Ε.

  Για την υπόθεση αυτή σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, από τα οποία δύο 2 αλλοδαποί, ηλικίας 40 και 48 ετών και ένας 1 Έλληνας ηλικίας 74 ετών, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ συνελήφθη ένας 1 επιπλέον αλλοδαπός. Αναζητούνται δύο 2 επιπλέον αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος.

  Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για παραβάσεις της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο) και τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας. Επιπλέον στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

  Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

  Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

  Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους.

  Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:

  • σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς, δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από την Ασία, προοριζόμενες για Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας,
  • στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και εντοπίσθηκαν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που έδρευαν στην Ελλάδα, απ' όπου και διεξήγετο η χρηματοδότηση και ο συντονισμός των μεταφορών των ναρκωτικών. Όπως διαπιστώθηκε η χώρα μας αποτελούσε, κατ' επιλογή της οργάνωσης, κέντρο "επιχειρηματικής" δραστηριότητας, εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από την Ν. Αμερική και την Ασία, τα οποία αποτελούσαν "καμουφλάζ" για την ευχερή και απρόσκοπτη εισαγωγή των ναρκωτικών στη χώρα μας, ως πρώτο σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη και
  • διαπιστώθηκαν οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης.

  Ειδικότερα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης, είχε ως εξής :

  Ο 34χρονος αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο Έλληνα και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

  Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο αλλοδαπό, ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

  Συνολικά κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ :

  • Κοκαΐνη βάρους 177 κιλών και 282 γραμμαρίων

  • Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1 γραμμαρίου

  • 2 δισκία ναρκωτικών

  • 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας

  • 16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας

  • Τα χρηματικά ποσά των 118.231 ευρώ, 1.000.000 Ιρανικών ριάλ, 400 Ουγγρικών φιορινίων και 100 κορωνών Τσεχίας

  • 2 μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων

  • 7 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών

  • 2 σημειωματάρια

  • 1 τηλεφωνική ατζέντα

  • 6 ντοσιέ με ιδιόχειρες σημειώσεις

  • 2 διαβατήρια

  • 1 δελτίο ταυτότητας Σερβικών Αρχών

  Τα 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπως είχε εξακριβωθεί στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

  Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.

  Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ, για τη συνέχιση των ερευνών και την αποκάλυψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

  Πηγή: ant1news.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα