• Οι "Μωμόγεροι" ξεσήκωσαν το κέντρο της Κοζάνης - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

  2:40 μμ, Κυριακή 23 Δεκ 2018 2:40 μμ, Κυριακή 23 Δεκ 2018

  Το λαϊκό δρώμενο «Μωμόγεροι», παρουσίασαν Ποντιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου.

  Το δρώμενο αυτό, μεταφερόμενο από τον Πόντο στην Ελλάδα, συνέχισε τη δική του αυτόνομη και παράλληλη πορεία φθάνοντας ζωντανό ως τις μέρες μας. Στα τέλη του 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας’ (Ουνέσκο) το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

  Τα «Μωμοέρια» θα αναβιώσουν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στον Στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο στις 25-26 Δεκεμβρίου (11π.μ.- 8.μμ), στη Σκήτη στις 29-30 Δεκεμβρίου (11π.μ.), στα Αλωνάκια στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά (11π.μ.-5μ.μ.), στο Ρυάκιο ανήμερα Πρωτοχρονιάς (11π.μ.- 8.μμ) και στο Πρωτοχώρι ανήμερα Πρωτοχρονιάς και 2 Ιανουαρίου (11π.μ.- 6.μμ), σύμφωνα με το kozan.gr.

  Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμιτικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων.

  Κατ’ άλλους υπάρχει σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό θεό Μώμο, ο οποίος ήταν ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας. Στο δρώμενο αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Το δρώμενο λαμβάνει χώρα το όπου ο θίασος παραδοσιακά τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών. Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο «αράπης». Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας «αράπης»). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο «αράπη» με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

  Δείτε βίντεο του kozan.gr:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα