Εκκλησία της Κρήτης: «Όχι» στη συμφωνία Ιερώνυμου με Τσίπρα – Συνάντηση με Βαρθολομαίο

Μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τους εκπροσώπους των κομμάτων, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, αποφάσισαν σε συνεδρίαση ότι υπάρχει διαφωνία με την τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και αφορούν τον όρος θρησκευτική ουδετερότητα, αλλά και την αλλαγή στην μισθοδοσία των κληρικών.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ιεράρχες της Κρήτης εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την δήλωση του κ. Γαβρόγλου, ότι το επίδομα της πολιτείας για την μισθοδοσία των κληρικών δεν μπορεί να διασφαλιστεί συνταγματικά και αποφάσισαν να συναντηθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι προκειμένου να τον ενημερώσουν και να αποφασίσουν την στάση τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, στο Ηράκλειο, μετά από την πρόσφατη μετάβαση Συνοδικής Αντιπροσωπείας Της στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τους Αρχηγούς – Εκπροσώπους των Κομμάτων της Βουλής και Βουλευτές της Κρήτης, στους οποίους κατέθεσε Υπόμνημα για τις θέσεις Της σχετικά με τη μελετούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, που αφορά στην Εκκλησία και στον θεσμό της οικογένειας, με τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου και με την Εκκλησιαστική Περιουσία.

Η Ιερά Σύνοδος, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να μεταβεί, τις επόμενες ημέρες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από Αρχιερείς και κληρικούς της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και το Νομικό Της Σύμβουλο, κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, προκειμένου να ενημερώσει την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης.

2. Να καλέσει φορείς που έχουν σχέση με την υπεράσπιση του θεσμού της οικογένειας και μάλιστα των πολυτέκνων, για να συνεργασθεί μαζί τους προς την κατεύθυνση της διατήρησης στο Ελληνικό Σύνταγμα της φράσεως ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους».

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Πατρίδα μας καθημερινά διογκώνεται με επικίνδυνες διαστάσεις, γι’ αυτό και ο θεσμός της οικογένειας, εκτός των άλλων, χρειάζεται Συνταγματική στήριξη.

3. Να ταχθεί αντίθετη στην προτεινόμενη προσθήκη φράσης στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη» διότι θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων, όπως ενδεικτικά: τον αποχρωματισμό της Ελληνικής Κοινωνίας από τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις της, την κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους, την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών αργιών, καθώς και μια σειρά άλλων τετελεσμένων θεσμικών αλλοιώσεων, που θα επιφέρουν τον αφανισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον χώρο της δημόσιας ζωής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ