Καπερνάρος στον Realfm 97,8: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να αιτιολογήσει την εισαγγελική της παραγγελία -Γιατί το κάνει σε αυτό το χρονικό σημείο

«Η προσπάθεια της κ. Δημητρίου είναι προσπάθεια εκ των υστέρων. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Η ποινική δίκη διεξάγεται σύμφωνα με την ποινική δικονομία, ο πειθαρχικός έλεγχος από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης διεξάγεται με άλλο κώδικα και με άλλες σταθερές. Καμία σχέση το ένα με το άλλο που αφορά πιθανόν πειθαρχικά παραπτώματα κάποιων υπαλλήλων, υπηρεσιών. Εδώ έχουμε μια ποινική δίκη που έχει αρχίσει, που πρέπει σύντομα να τελειώσει και να πάρουμε και εμείς αντίγραφα από τη δικογραφία που δεν έχουμε πάρει. Ούτε καν αντίγραφο του τεχνικού συμβούλου ή του πραγματογνώμονα δεν έχουμε πάρει» τόνισε ο δικηγόρος οικογένειας θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

«Η επίσημη έκθεση του πραγματογνώμονα δημοσιεύθηκε πριν την πάρουν στα χέρια τους οι δικηγόροι. Η εφημερίδα το δημοσίευσε εκθέτοντας παράλληλα αυτούς που το πήρε, ενώ εκθέτει και τους Θεσμούς διότι απαγορεύεται η δημοσίευση του καθώς πρόκειται για αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας. Η εφημερίδα καλά έκανε και το δημοσίευσε, αλλά εμείς οι α’΄ενδιαφερόμενοι δεν έχουμε πάρει τέτοια αντίγραφα. Αυτό είχε γίνει και στην υπόθεση αρπαγής του εφοπλιστή.» πρόσθεσε ο κ. Καπερνάρος.

«Έχω καταθέσει μια αίτηση, ή από τις 12, ή από τις 13 Σεπτεμβρίου όπου ζητώ από την κ. επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου, η οποία έχει κάνει μια σαν συνέντευξη στη Realnews να μου δώσει απαντήσεις. Η κ. επιθεωρήτρια, είναι επιθεωρήτρια, σημαίνει επιθεωρώ, σημαίνει πάω σε αυτούς που υπάγονται στην επιθεώρηση μου από πριν για να ελέγξω εάν αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν ευρύθμως και ορθώς κατά το νόμο που τις διέπει. Αυτή είναι η αρμοδιότητα και το καθήκον της κ. επιθεωρήτριας. Ρωτήστε τη γιατί δεν έχει απαντήσει. Στις αρμοδιότητές της για έλεγχο είναι ο δήμος Μαραθώνα και η Περιφέρεια. Εγώ την ρωτώ. Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο πυρόσβεσης της τελευταίας δημαρχιακής θητείας, το έλεγξε, το επιθεώρησε; Θέλουμε να δούμε εάν ήταν σε κατάσταση η δημοτική αρχή Μαραθώνα για να προστατέψει τους κατοίκους από την καταστροφή. Επίσης της ζητώ να μου στείλει αντίγραφο των πορισμάτων επί των ελέγχων που ζήτησε. Παράλληλα της ζήτησα αντίγραφο των ελέγχων που έκανε και των ενεργειών που έκανε. Πώς πήγε και ήλεγξε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής;» τόνισε. «Την έπιασε η πρεμούρα τώρα να διατάξει έλεγχο;» διερωτήθηκε.

«Πρέπει να βγει η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να αιτιολογήσει την παραγγελία της. Γιατί το κάνει σε αυτό το χρονικό σημείο και σε αυτό το δικονομικό σημείο. Κατά αναλογική εφαρμογή του νόμου όποιος εισαγγελέας προτείνει κάτι, προφορικά ή γραπτά πρέπει να αιτιολογεί την πρόταση του. Εδώ έχουμε μια παραγγελία. Ποιος είναι ο λόγος; Ποια είναι η αιτιολογία; Είναι υποχρεωμένη η κ. Δημητρίου να αιτιολογήσει την πρόταση της αλλιώς είναι εκτεθειμένη. Καμία σχέση δεν έχει η πειθαρχική με την ποινική έρευνα. Εφεξής αφού δημοσιοποιούνται έγγραφα τα οποία δικονομικώς δεν επιτρέπεται και λαμβάνουμε γνώση και μαθαίνουμε τι γίνεται από τις εφημερίδες , εφεξής ότι ενέργεια κάνω θα σας στέλνω και σε εσάς και στις εφημερίδες. Αφού θέλουν να γίνει εκτροπή θα γίνει εκτροπή και από εμάς. Θα παίξουμε το ίδιο παιχνίδι» κατέληξε ο κ. Καπερνάρος.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ