Ένταση στη Λέσβο μεταξύ Αφγανών προσφύγων και στελεχών της Δημοτικής Αρχής – ΦΩΤΟ

Ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Σαπφούς το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με στελέχη της Δημοτικής Αρχής και συνεργεία καθαριότητας ζήτησαν κυρίως από τους Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν για τρίτη μέρα στην πλατεία, να αποχωρήσουν προκειμένου να καθαρισθεί ο χώρος και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε αυτήν.

Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν αρχικά να αποχωρήσουν, ενώ προθυμοποιήθηκαν να καθαρίσουν με τα ρούχα τους. Μάλιστα έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν την πλατεία με αυτές. Τελικά πείσθηκαν να αποχωρήσουν από τον κυρίως χώρο της πλατείας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες υπό τα συνεχή συνθήματα των διαδηλωτών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο μεταξύ, η ένταση μεγάλωσε στην πλατεία, όταν έγινε γνωστό ότι πέθανε, τελικά, ο Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και εδώ και τέσσερις μέρες καταγγέλλεται πως έφυγε από τη ζωή εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό. Ο Αφγανός πρόσφυγας νοσηλευόταν με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωναν ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν από 20 μέρες στη Λέσβο. Και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Με τη γνωστοποίηση του θανάτου του 40χρονου Αφγανού, στα αιτήματα των διαδηλωτών για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, τον απεγκλωβισμό τους από το νησί καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στον καταυλισμό, προστέθηκε και αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για το θάνατο του συμπατριώτη τους.

Αντιδράσεις από τον δήμο

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πέραν της συνάντησης το μεσημέρι για τον καθαρισμό της πλατείας, ο κ. Γαληνός έχει συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία από τους οποίους απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαληνός δήλωσε πως «η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη -δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτογραφιών: lesvosnews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ