ΣτΕ: Ελεύθερη κυκλοφορία για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα

Της Άννας Κανδύλη

Ακύρωσε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτιο του 2016, περιορίζονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spots) όσοι πρόσφυγες έχουν αιτηθεί άσυλο σε έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου: Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο, Ρόδο και Σάμο.

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ήδη φιλοξενούνται στις εν λόγω δομές θα συνεχιστεί η παραμονή τους σε αυτές. Αντίθετα, όσοι πρόσφυγες υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από χθες (παραμονή της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ), τότε αυτοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς περιορισμούς μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το άσυλο τους.

Οι δικαστές του Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, έκαναν δεκτή κατά πλειοψηφία, την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες ακυρώνοντας την υπ.αριθμ.10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων προσφύγων είχαν φτάσει στα συγκεκριμένα 6 νησιά.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης :”Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία -αναφέρεται στο σκεπτικό- έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ