Αποκαλύψεις για τις σχέσεις αστυνομικών με τον Στεφανάκο- Οι διαρροές εκ των έσω, τα “δώρα” και οι εξυπηρετήσεις

Μια ολόκληρη αστυνομική υπηρεσία είχε στη διάθεσή του για πάσαν χρήση κι αρωγή ο 57χρονος ποινικός Βασίλης Στεφανάκος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πριν από πέντε ημέρες στο Χαϊδάρι. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και απλοί αστυνομικοί φέρεται να είχαν αναπτύξει επαφές και να έδιναν τα διαπιστευτήριά τους στον «αδιαφιλονίκητο» ηγέτη της νύχτας επί σειρά ετών, προκαλώντας σειρά προβλημάτων εντός κι εκτός ΕΛ.ΑΣ. Σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικοί (κυρίως της Ασφάλειας Αττικής) που είχαν στόχο τη σύλληψη του Στεφανάκου άφηναν να διαρρέουν σε συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες παραπλανητικές πληροφορίες, προκειμένου να αιφνιδιάσουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Κι αυτές ακριβώς οι επαφές του με αστυνομικούς – ακόμη κι από τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. -, την τελευταία 20ετία, συνεκτιμώνται τώρα από τους ερευνητές της δολοφονίας του.

Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ.

Η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκαν επαφές του Βασίλη Στεφανάκου με αστυνομικούς ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν διαπιστώνεται ότι έχει σύστημα υποστήριξης από ενστόλους στις εκφορτώσεις λαθραίων καυσίμων ή τσιγάρων σε ακτές του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας και στη μεταφορά σε δεξαμενές και αποθήκες ενώ αστυνομικοί έβαζαν τις γνωστές κορδέλες με τον λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ. για να αποκλειστεί ο χώρος. Σε κατάθεση που είχε δώσει στις 27 Μαΐου 2003 ένας πρώην συνεργάτης του σημείωνε ότι «ο Βασίλης Στεφανάκος είχε τη συνδρομή και αστυνομικών οργάνων και λιμενικών και μάλιστα κάθε φορά που έφευγε λαθραίο πετρέλαιο συνοδευόταν από περιπολικό της Αστυνομίας για να μην υποστεί έλεγχο από άλλα όργανα». Επιπλέον είχε διαπιστωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2006 κάποιοι άλλοι αστυνομικοί, από τη Νίκαια και την Πετρούπολη, τον είχαν βοηθήσει στην έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, παρότι τότε ήταν καταζητούμενος. Διαρκώς στο πλευρό του βρισκόταν πρώην αξιωματικός των ΕΚΑΜ που είχε απομακρυνθεί από το Σώμα επειδή είχε αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα. Ο ίδιος πρώην ένστολος είχε συλληφθεί προ τριετίας για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος», μαζί με μέλη των Πυρήνων και τον Χριστόδουλο Ξηρό, για τη μεγάλη φυγή από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Πληροφορίες και διαρροές

Σύμφωνα με δικογραφία που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2007, ένας 48χρονος δραστήριος αστυνομικός, με πολλές υπηρεσιακές επιτυχίες, ο οποίος υπηρετούσε τότε σε κρίσιμες θέσεις της Ασφάλειας και συμμετείχε σε ομάδες καταδίωξης άλλων ποινικών, είχε καθημερινές, φιλικές επαφές με τον καταζητούμενο. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα, ο 48χρονος ενημέρωνε τον Βασίλη Στεφανάκο για τις έρευνες των συναδέλφων του αλλά και τον βοηθούσε σε έκνομες ενέργειες.

Εντυπωσιακές ήταν κι οι λεπτομέρειες που είχαν αναδειχθεί ύστερα από τη σύλληψη, τον Ιανουάριο του 2008 – ακριβώς δέκα χρόνια πριν από τη δολοφονία του -, του καταζητούμενου Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι. Επειδή ακριβώς οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι ο εν λόγω ποινικός είχε ενημέρωση από τα ενδότερα της Ασφάλειας, φρόντισαν να αφήσουν να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι είχαν στείλει πολυμελές κλιμάκιο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου – υποτίθεται – να τον εντοπίσουν στη διάρκεια κηδείας συγγενικού προσώπου του. Αυτή η σκόπιμη αναφορά είχε οδηγήσει σε εφησυχασμό του επιχειρηματία και στον αιφνιδιασμό του από την ΕΛ.ΑΣ.Τότε είχε μνημονευθεί ότι σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις είχε στηθεί παγίδα για να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω ο 57χρονος και οι συνεργοί του. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αποτύγχαναν λόγω της «αστυνομικής υποδιεύθυνσης… Βασίλη Στεφανάκου», όπως περιπαικτικά προσδιόριζαν το δίκτυο ενημέρωσης του ποινικού.

«Δώρα» και εξυπηρετήσεις

Τα ανταποδοτικά οφέλη που είχαν πολλοί ένστολοι από τον δολοφονηθέντα 57χρονο ήταν πολλών μορφών. Σε αρκετές περιπτώσεις ο Στεφανάκος είχε προσλάβει ως εργαζομένους σε νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας του συγγενείς των εν λόγω αστυνομικών, ενώ δεκάδες ήταν οι ένστολοι θαμώνες των μαγαζιών. Επιπλέον, σύμφωνα με δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, ο αναφερόμενος ως «βασιλιάς της νύχτας» πουλούσε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πολυτελή αυτοκίνητα σε αστυνομικούς, αλλά κυρίως λιμενικούς (των Ειδικών Δυνάμεων), αντλώντας δύναμη από τους συμμάχους του στα σώματα ασφαλείας.

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ