Κουφοντίνας: Τον Ιούλιο ύποπτος φυγής, τον Νοέμβριο… αδειούχος

Των Α. Κανδύλη & Θ. Σωτήρη

Από το 2011 που ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπέβαλε το πρώτο του αίτημα για χορήγηση ολιγοήμερης τακτικής άδειας από τη φυλακή, είτε οι επιτροπές των φυλακών Κορυδαλλού είτε τα Συμβούλια Πλημμελειοδικών τού το απέρριπταν, με βασικό αιτιολογικό τη μη μεταμέλειά του και τον κίνδυνο φυγής. Συνολικά, ο αποκαλούμενος «Λουκάς» της 17Ν είχε υποβάλει επτά αιτήματα. Τα έξι απορρίφθηκαν με σχεδόν την ίδια αιτιολογία.

Ενδεικτική είναι η απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, με ημερομηνία 31/12/2015, στην οποία τα μέλη του σημειώνουν ότι ο 11 φορές καταδικασμένος σε ισόβια κρατούμενος «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της τακτικής άδειας, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει δημοσιοποιήσει (με αναρτήσεις κειμένων στο διαδίκτυο) υποστηρικτικές απόψεις υπέρ της δράσης και των απόψεων άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, με μέλη των οποίων συγχρωτίζεται και εντός της φυλακής και συγκεκριμένα στον χώρο όπου κρατείται, όπου και τοποθετήθηκε μετά από δικές του έντονες πιέσεις».

Χαρακτηριστικό είναι και το σκεπτικό του τελευταίου απορριπτικού βουλεύματος, με αριθμό 380/2017, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τους δικαστές, «κατά τον χρόνο κράτησης ουδόλως διαφοροποιήθηκε το συνειδησιακό υπόβαθρο που ώθησε τον κρατούμενο στην τέλεση των παράνομων πράξεων και δεν έχει μεταμεληθεί, αφού εξακολουθεί να αναφέρεται σε πολιτική και όχι ποινική ευθύνη (…).

Συνεπώς, το παρόν Συμβούλιο κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την προσδοκία ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας. Επισημαίνεται επιπλέον ότι το υπόλοιπο της επιβληθείσας ποινής είναι μεγάλο, γεγονός που ενισχύει την κρίση του Συμβουλίου περί ύπαρξης κινδύνου φυγής κατά τη διάρκεια της αδείας».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ