Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Tο πιο δυναμικό στοιχείο είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη»

Για τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, το προσφυγικό, αλλά και τα βιώματα του ίδιου από την Αλβανία, μίλησε από τη Λάρισα ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο κατάμεστο δημοτικό Ωδείο της πόλης, με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Λάρισας.

Όπως είπε ο Αναστάσιος η προσφυγική κρίση, «βρήκε ανέτοιμη την ελληνική κοινωνία», συμπληρώνοντας πως «το πιο δυναμικό στοιχείο είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη» στους ανθρώπους οι «οποίοι έρχονται κυνηγημένοι από τις συνθήκες που δεν ευθύνονται οι ίδιοι».

«Λέγαμε κάποτε πως οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Πράγματι δεν είμαστε ρατσιστές γιατί δεν είχαμε αυτές στις συνθήκες. Εύκολα όμως και αυτή η αρρώστια μπορεί να μας βρει αν δεν προσέξουμε. Και όσο σκέφτομαι για παράδειγμα εκείνες τις απλές γυναίκες στα νησιά μας που έσπευσαν να δώσουν γάλα στα φτωχά και κατατρεγμένα παιδιά και ταυτόχρονα σκέφτομαι τους επίσημους και τους δήθεν πολιτισμένους του βορρά που έκλειναν με τείχη τα σύνορά τους, λέω δόξα τω Θεώ στη πατρίδα μας υπάρχει πολύ αγάπη» είπε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε μεταξύ άλλων, πως κάτι δεν πάει καλά σήμερα στην κοινωνία το οποίο, όπως είπε, «σχετίζεται με την πλεονεξία αλλά και την έλλειψη ευαισθησίας για την δικαιοσύνη».

Επίσης τόνισε πως οι «άνθρωποι έχουν συμφιλιωθεί πλέον με το ψέμα» επισημαίνοντας πως «πρέπει να πούμε κάποια στιγμή ότι το ψέμα είναι αμάρτημα, αλλιώς δεν θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ο Αναστάσιος τόνισε επίσης πως ένα από τα προβλήματα της εποχής μας είναι ο εγωκεντρισμός που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους.

«Πιστεύω πως το αντίθετο της ειρήνης δεν είναι ο πόλεμος, αλλά ο εγωκεντρισμός ατόμων και λαών. Δεν βλέπεις το δικαίωμα που έχει ο άλλος αλλά σκέφτεσαι αδιάκοπα τι βολεύει εσένα» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε και ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια εκκίνησης της Εκκλησίας στην Αλβανία τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που παρθήκαν που σχετίζονται με την «μεταφορά της Θείας λειτουργίας στην τοπική γλώσσα, την προσπάθεια για οικονομική αυτονομία, αλλά και την δημιουργία γηγενούς κλήρου».

Σημειώνεται, πως ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος στα πλαίσια της διήμερης παραμονής του στη Λάρισα, την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ενώ θα επισκεφτεί και τον προσφυγικό καταυλισμό στο Κουτσόχερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ