“Στη Γερμανία είναι πολύ λίγο γνωστά όσα συνέβησαν στην Κατοχή”

“Στη Γερμανία είναι πολύ λίγο γνωστά όσα συνέβησαν επί της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την ενθύμηση, την ιστορική μνήμη, γιατί υπάρχουν και σκοτεινές πτυχές της ιστορίας” δήλωσε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Νεολαίας της Γερμανίας Ρολφ Στεκλ (Rolf Stockel).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραπάνω γνώση θα είναι πολύ σημαντική προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας, στο πρότυπο του γερμανογαλλικού και γερμανοπολωνικού ιδρύματος. “Το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας φιλοδοξεί να είναι το τρίτο πρότζεκτ από γερμανικής πλευράς. Θα θέλαμε με αυτό να συμβάλλουμε στη συμφιλίωση, τη διαπολιτισμική ανταλλαγή, στο να μπορέσουμε να δουλέψουμε προς την ειρήνη, την ένταξη και να χτίσουμε μαζί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον” τόνισε ο κ. Στεκλ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της επίσκεψης γερμανικής αντιπροσωπείας στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ανέφερε ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν τον Νοέμβριο του 2014, ενώ είχαν φτάσει ήδη σε κάποιο σημείο και τώρα συνεχίζονται. Σχετικές επαφές έχουν στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Παιδείας και η αρμόδια υφυπουργός του υπουργείου Νεολαίας της Γερμανίας.

Μιλώντας για τη γερμανική αποστολή, που βρέθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα και από χθες έφτασε και στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι των διεθνών ανταλλαγών νέων, αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, φορέων και θεσμών της Γερμανίας που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα.

“Στόχος της επίσκεψής μας είναι να δούμε και να γνωρίσουμε από κοντά την ελληνική πραγματικότητα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και τις δράσεις που γίνονται για τους νέους. Επισκεφτήκαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη φορείς που παρέχουν κοινωνικό έργο. Χθες συζητήσαμε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αλλά και με μια εκπρόσωπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Άρσις” ενώ σήμερα επισκεπτόμαστε το Εβραϊκό Μουσείο και τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ώστε να δούμε εκεί αν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτόν τον μαρτυρικό δήμο για κοινές ανταλλαγές νέων ή κοινές δράσεις” πρόσθεσε ο κ. Στεκλ.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι πέραν από τις κυβερνητικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η γερμανική πλευρά ενδιαφέρεται για την κοινωνία των πολιτών και τη δημιουργία κοινών δράσεων από τις δύο χώρες.

Μετά την επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο, η γερμανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Μιχάλη Γεράνη και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δεδομένα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ