28η Οκτωβρίου: Η εντολή Παπάγου για άμυνα στον Ζυγό και η απόφαση του Κατσιμήτρου να πάει στο Καλπάκι

30 Οκτωβρίου 1940. Έχουν περάσει δύο ημέρες από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς έχει πει το “όχι” στον Γκράτσι και η Ελλάδα έχει κι επίσημα μπει σε πόλεμο με την Ιταλία.

Σύμφωνα με την διαταγή που φέρνει στην δημοσιότητα σήμερα ο enikos.gr, η εντολή είναι να στήσουν γραμμή άμυνας αντιμετώπισης των Ιταλών στον Ζυγό. Πρόκειται για περιοχή κοντά στο Μέτσοβο.

«Έχετε υπ’ όψιν σας ότι αποστολή σας είναι κάλυψις θεάτρου ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από γενικής κατευθύνσεως ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΖΥΓΟΣ και απόφραξις των εξ ΗΠΕΙΡΟΥ προς ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΝ οδεύσεων Στοπ. Εκ της διττής ταύτης εντολής προέχουσαν σημασίαν ενέσει απόφραξις κατευθύνσεως ΖΥΓΟΥ Στοπ.» αναφέρεται στην διαταγή, όπως βλέπετε και στο σχετικό έγγραφο.

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, δεν υπάκουσε την εντολή αλλά αποφάσισε, γνωρίζοντας άριστα την περιοχή, να μετακινήσει την γραμμή άμυνας βορειότερα, στο Καλπάκι. Εμπνευσμένος από την μάχη των Θερμοπυλών, είδε ότι εκείνη η περιοχή θα αποτελούσε εξαιρετικό σημείο παγίδευσης των εχθρικών στρατευμάτων και δη των μηχανοκίνητων μονάδων, που θα κολλούσαν στην λάσπη. Όμως, ο Στρατηγός Κατσιμήτρος έδωσε την πιο σκληρή εντολή που θα μπορούσε, προκειμένου να ατσαλώσει τους στρατιώτες του ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή πλην της νικηφόρου πορείας.

Είχε προηγηθεί η διαταγή ότι όποιος υποχωρούσε θα εκτελείτο. Και στις 26 Νοεμβρίου με χειρόγραφη εντολή διαμηνύει:

«Γνωρίσετε εις οπλίτες μονάδος σας ότι εις οπλίτης αυτοτραυματιζόμενος δια την ατιμωτικήν και εγκληματικήν κατά της πατρίδος μας τοιούτην πράξιν του να μη νομίζει ότι απομακρυνόμενος του πεδίου μάχης σώζει την κεφαλήν του καθ’ οδόν θα παραπέμπετε εις το Στρατοδικείον δια την εις θάνατον καταδίκην του, Συμφώνως του νόμου».

 

Ουσιαστικά, ο Στρατηγός Κατσιμήτρος λέει ότι όποιος στρατιώτης αυτοτραυματιστεί επίτηδες για να γλιτώσει τη μάχη αυτός θα οδηγείται στο στρατοδικείο για να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, δηλαδή η εκτέλεση.*Ευχαριστούμε θερμά την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την ευγενική παραχώρηση των αντιγράφων προς δημοσίευση στο enikos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ