Τα τζάκια «καπνίζουν» επικίνδυνα στην Αθήνα

Τα τζάκια «καπνίζουν» επικίνδυνα στην Αθήνα

Η ρύπανση από την καύση του ξύλου κυρίως τα βράδια έχει αρχίσει και κινείται ανοδικά δημιουργώντας ανησυχία εν όψει πιο ψυχρών ημερών.

Ο Νοέμβριος έχει φτάσει μόνο μέχρι τα μισά του και οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα απολύτως ανεκτά επίπεδα των 18-20 βαθμών, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους Αθηναίους να ανάψουν τα τζάκια τους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Τις τελευταίες ημέρες η οσμή του καμένου ξύλου έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα κυρίως σε περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων ενώ οι δείκτες των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

Προς το παρόν, οι τιμές των μικροδωματιδίων PM10, τα οποία είναι αυτά που δείχνουν τη ρύπανση από την καύση του ξύλου, δεν έχουν πλησιάσει τα θηριώδη επίπεδα των προηγούμενων δύο ετών.

Ωστόσο, καταγράφεται επιβάρυνση της ατμόσφαιρας κυρίως τις βραδινές ώρες όταν πολλοί επιλέγουν να ανάψουν τα τζάκια, πιθανών για… ατμόσφαιρα.

Αυτό είναι που εξηγεί και την αποπνικτική αίσθηση που επικράτησε ιδίως κατά τις βραδινές ώρες τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Η επιβάρυνση από τα τζάκια είναι υπαρκτή και αρχίζει σιγά σιγά να καταγράφεται στις μετρήσεις.

Ενδεικτικά, ο σταθμός μέτρησης της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αριστοτέλους, κατέγραψε την Παρασκευή 59 μικρογραμμάρια PM10 ανά κυβικό μέτρο με οριακή τιμή τα 50 μικρογραμμάρια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ