Ο Πατριάρχης στο Νταχάου για πρώτη φορά

 Ο Πατριάρχης στο Νταχάου για πρώτη φορά

Επίσκεψη ύψιστου συμβολισμού στο στρατόπεδο Νταχάου, τόπο οδύνης και εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων, θα πραγματοποιήσει στις 19 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με την επιμνημόσυνη δέηση που θα τελέσει εκεί ο Πατριάρχης, θα κορυφωθεί η δεκαήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, η οποία γίνεται με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ορθόδοξης Ιεράς Μητρόπολης της χώρας.

Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως γράφει το Έθνος,  θα επισκεφθεί το ορθόδοξο παρεκκλήσι της Αναστάσεως του Κυρίου, το εβραϊκό μνημείο του στρατοπέδου, τα παρεκκλήσια των Ρωμαιοκαθολικών και των Ευαγγελιστών, αλλά και τον χώρο στον οποίο κρατούνταν οι ιερείς όλων των δογμάτων την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες κληρικούς που βασανίστηκαν στο Νταχάου. Δύο από αυτούς, οι αρχιμανδρίτες Μελέτιος Γαλανόπουλος και Διονύσιος Χατζόπουλος, μνημονεύονται σε επιτύμβια πλάκα που τοποθετήθηκε πριν από λίγα χρόνια με πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας.

Η επίσκεψη του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 19 Μαΐου, είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο κ. Βαρθολομαίος στην Ανγκελα Μέρκελ για τη νίκη της στις γερμανικές εκλογές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία. Στις 14 Μαΐου θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής. Στη Στουτγάρδη θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, ενώ συνάντηση θα έχει και με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία για συνομιλίες με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Βαρθολομαίος θα επιβεβαιώσει τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια μεταξύ της Ορθόδοξης, της Καθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου. Θα λάβει, επίσης, μέρος στο Συμπόσιο με θέμα «Αειφόρος Τρόπος Ζωής και Διαφύλαξη της Δημιουργίας. Μια Κοινή Πρόκληση», που διοργανώνεται από τη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου. Επίσης, δείπνο προς τιμήν του θα παραθέσει ο προκαθήμενος της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ