Σκολίωση ενηλίκων. Αντιμετωπίστε την

Σκολίωση ενηλίκων. Αντιμετωπίστε την

Ακούγοντας τη λέξη σκολίωση ο νους μας πηγαίνει στα παιδιά και κυρίως στους μαθητές που επιβαρύνουν την σπονδυλική τους στήλη από τα σακίδια που φορούν στην πλάτη. Ωστόσο η σκολίωση είναι μια  πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους απ ότι στους εφήβους.

 Όπως μάλιστα αποδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης  μελέτης ορθοπεδικών του Ιατρικού Κέντρου Maimonides στο Μπρούκλιν, το 68% των ηλικιωμένων που συμμετείχαν είχαν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης συμβατές με τον ορισμό της σκολίωσης: κάμψη της σπονδυλικής στήλης αποκλίνουσα από την κατακόρυφο κατά περισσότερο από 10 μοίρες.

Σε προγενέστερες μελέτες η συχνότητα της σκολίωσης στους ηλικιωμένους είχε υπολογιστεί στο 32%, ίσως διότι συμμετείχαν νεότεροι εθελοντές απ’ ό,τι στη μελέτη του Μπρούκλιν, στην οποία ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 70 χρόνια.

Η σκολίωση των ενηλίκων δημιουργείται από την καταπόνηση των δίσκων στο κοίλο της καμπύλης και την σφηνοειδή παραμόρφωση αυτών, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση της καμπύλης, η οποία με την σειρά της επιβαρύνει μηχανικά την σκολίωση μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

 Σε αντίθεση με τη σκολίωση των ανηλίκων που προσβάλλει περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια, η σκολίωση των ενηλίκων προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε σχεδόν ίδια ποσοστά.

Μερικοί από τους πάσχοντες είχαν σκολίωση ως παιδιά, η οποία σταθεροποιήθηκε για πολλές δεκαετίες και εξελίχθηκε ραγδαία όταν το πέρασμα του χρόνου άφησε τα σημάδια του στη σπονδυλική τους στήλη. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς είχαν πάρει βάρος κατά την διάρκεια των ετών αυτών. Οι περισσότεροι όμως είχαν στα νιάτα τους  φυσιολογική σπονδυλική στήλη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ