12 συναισθήματα που μας προκαλούν πείνα

12 συναισθήματα που μας προκαλούν πείνα

 

Η πείνα είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού που ειδοποιεί τον άνθρωπο ότι μειώνεται η ενέργεια του σώματός του, ώστε αυτός να φροντίσει να αναζητήσει το καύσιμό του και να ανεφοδιαστεί με αυτό. Σε αντίθεση όμως με άλλους οργανισμούς, ο άνθρωπος δεν κινητοποιείται μόνο από τον βιολογικό μηχανισμό του για να αναζητήσει τροφή. Δηλαδή δεν τρώει μόνο για να δώσει ενέργεια στον εαυτό του αλλά και για άλλους λόγους, που δεν σχετίζονται με την πρόληψη ενέργειας. Αυτοί οι λόγοι εντοπίζονται από την απλή απόλαυση της γεύσης μέχρι την ικανοποίηση βαθύτερων ψυχικών αναγκών.

Γράφει η εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

 

Έτσι, φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν τρώει πάντα επειδή πεινάει ή δεν αποφεύγει το φαγητό μόνο επειδή δεν πεινάει. Και αυτό επειδή η κατανάλωση της τροφής είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Εκτός από την απόλαυση που θα νιώσει ένα άτομο την ώρα του φαγητού, πολλές άλλες ψυχικές καταστάσεις (που προϋπάρχουν ή δημιουργούνται την ώρα του φαγητού) μπορεί να το οδηγήσουν στην αναζήτηση τροφής ακόμα και όταν το σώμα δεν πεινάει πραγματικά, ή στη στέρησή της ακόμα και όταν το σώμα πεινάει πραγματικά.

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν έχουν ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες και βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δυσκολεύονται να χειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο (με συζήτηση, με ενδοσκόπηση, με ψυχοθεραπεία κτλ.). Έτσι, στρέφονται στην κατανάλωση τροφής, χωρίς να πεινάνε σωματικά, αλλά για να ικανοποιήσουν συναισθηματικές ανάγκες και για να αντιμετωπίσουν άλλες ψυχικές καταστάσεις. Αυτό το φαινόμενο έχει επικρατήσει να ονομάζεται “συναισθηματική πείνα”, για να περιγράψει την ανησυχία που δεν προέρχεται από πραγματική, βιολογική, σωματική πείνα, αλλά από άλλες άσχετες με την πείνα καταστάσεις, που κάνουν ένα άτομο να στραφεί στην αναζήτηση τροφής. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί παράγοντες εκτός από την συναισθηματική πείνα που ωθούν τους ανθρώπους στη λήψη ή στην αποφυγή της τροφής και αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 

Ανάγκη για ασφάλεια.

Για κάποια άτομα η κατανάλωση τροφής λειτουργεί ως καταπραυντική δραστηριότητα (θυμίζει τον θηλασμό ή την επιβράβευση από τους γονείς). Το άτομο αναζητά τροφή (συνήθως μαλακές, γλυκές τροφές), για να αναβιώσει μέσα του το παιδί, για να ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό άμυνας, εκείνον της παλινδρόμησης σε συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, κατά την οποία τροφή και συναισθηματική ασφάλεια ή ξεγνοιασιά ήταν πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αντίθετα, μπορεί να απαρνείται το φαγητό και την παρηγορητική του υπόσταση, για να επαναλάβει/επιβεβαιώσει μαζοχιστικά μιαν αλλοτινή αίσθηση ασφάλειας ή για να προκαλέσει την προσοχή των σημαντικών γι’ αυτό ανθρώπων (όπως το πεινασμένο βρέφος-παιδί καλεί τους γονείς του να το ταΐσουν)…

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ