Η De Morgen για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η De Morgen για το κλείσιμο της ΕΡΤ

 

«Η κυβέρνηση Σαμαρά φέρνει την ελληνική δημοκρατία σε κίνδυνο», υποστηρίζει ο Jean-Paul Philippot σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η De Morgen υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση Σαμαρά φέρνει την ελληνική δημοκρατία σε κίνδυνο» και υπέρτιτλο «Ούτε και η πιο βαθιά κρίση μπορεί να δικαιολογήσει λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

 

Στο άρθρο αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Είμαι σοκαρισμένος. Αλλά όχι μόνο εγώ. Όλα τα μέλη της EUB είναι. Τώρα που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει λουκέτο στα 3 δημόσια τηλεοπτικά κανάλια καθώς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αισθανόμαστε έκπληξη, απογοήτευση, έως και αγανάκτηση. Το ωμό αυτό μέτρο είναι – στο περιεχόμενο και στους τύπους – απαράδεκτο. Υπονομεύει την δημοσιογραφία, εξασθενίζει τον πλουραλισμό της κοινωνίας και δίνει την χαριστική βολή στην πολιτισμική έκφραση της χώρας. Πρόκειται για μια περίεργη αντίληψη περί δημοκρατίας: Είναι όμως τα ΜΜΕ εκείνα που δίνουν τα εχέγγυα για την δημοκρατία, επειδή από την μια μεριά λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διάφορες εξουσίες, ενώ από την άλλη κατοχυρώνουν τον πλουραλισμό της έκφρασης σε ένα πεδίο που μοιράζονται με τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε την ιδιαιτερότητα και την αξία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να επιδιώξει να γίνει η παραμικρή συζήτηση για τον ρόλο και την θέση της στην κοινωνία. Αυτή η αντίληψη είναι άκρως σοκαριστική και αντιστρατεύεται τις ευρωπαϊκές παραδόσεις και συμβάσεις.

Καταδικάζουμε με τον πλέον οξύ τρόπο τις μεθοδεύσεις της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στην ΕΡΤ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούμαστε πως χρειάζεται να γίνει αναδιάρθρωση στα δημόσια ΜΜΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρέπει να γίνει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων. Η ‘μαύρη οθόνη’ δεν σημαίνει μόνον ότι η ανεξαρτησία και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ απειλούνται σοβαρά, αλλά κι ότι δοκιμάζουν και την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας στο μέτρο που εξασθενούν έναν από τους πυλώνες της.

Η EBU θα ρίξει όλα τα όπλα που διαθέτει για να ανατραπεί η απόφαση για την ΕΡΤ. Έχουμε ήδη μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αντιδράσεις της οποίας είναι ανησυχητικά διφορούμενες. Έχουμε κινήσει διαδικασίες που επιτρέπουν στους εργαζομένους στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση να μεταδίδουν τα προγράμματά τους και μέσω του διαδικτύου.

Θα επιστρατεύσουμε τις συμβουλές, την βοήθεια και την τεχνογνωσία μας για να διασφαλίσουμε την υπόσταση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η εξαφάνισή τους σε μια χώρα που αποτελεί λίκνο της δημοκρατίας, δημιουργεί σε κάθε περίπτωση ένα επικίνδυνο προηγούμενο που δεν νομιμοποιείται από καμία κρίση όσο κι αν αυτή είναι σοβαρή.

Η χρεοκοπία του οικονομικού συστήματος δεν πρέπει να οδηγήσει σε αφανισμό -έστω πρόσκαιρο – ενός μοντέλου που αποτελεί εγγύηση για τον πλουραλισμό, την ελευθερία της έκφρασης και την πολυμορφία. Οι αξίες αυτές είναι ανεκτίμητες σε ένα κράτος δικαίου του 21ου αιώνα».

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ