Ζάππειο: Το κτίριο που έχει συνδεθεί με την πρόσφατη ιστορία της χώρας – Από τον Ζάππα στους Βενιζέλο, Σαμαρά και Τσίπρα

Πακέτο θετικών μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει από το Ζάππειο Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή την αποψινή παρουσία του εκεί, θυμόμαστε σημαδιακές στιγμές στην πολιτική ζωή του τόπου όπου το Ζάππειο Μέγαρο έγινε σκηνικό σημαντικών εξελίξεων και ανακοινώσεων που επηρέασαν τη χώρα.

Το Ζάππειον Μέγαρο, ή απλά Ζάππειο, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888.

Στις 22 Μαρτίου του 1961, μετά τη ριζική ανακαίνισή του επί τη ευκαιρία των 100 χρόνων από της υπογραφής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα, το ανακαινισμένο Ζάππειο εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) τη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.

17 Σεπτεμβρίου 2007

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε διακαναλική σύνδεση από το Ζάππειο και σε μια αρχηγικού ύφους εμφάνισή του, ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο Κίνημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε την πρόκληση και τελικά αναδείχθηκε νικητής στις εσωκομματικές εκλογές στις 11 Νοεμβρίου 2007.

27 Νοεμβρίου 2009

Επίσης, από το Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή λόγω της ήττας του κόμματος στις εκλογές του Οκτωβρίου.

7 Ιουλίου 2010

Ως πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει το “Ζάππειο 1”, το σχέδιό του για την έξοδο από την οικονομική κρίση, καθώς η Ελλάδα είχε μπει σε καθεστώς μνημονίου πριν από λίγους μήνες.

12 Μαΐου 2011

Ακολούθησε το “Ζάππειο 2” και το νέο σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για την επανεκκίνηση της οικονομίας που βασιζόταν σε επτά βήματα. Ωστόσο, και το “Ζάππειο 2” δεν εφαρμόστηκε, αφού τέσσερις μήνες μετά σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

22 Απριλίου 2012

Λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το Ζάππειο ανακοινώνει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, το επονομαζόμενο “Ζάππειο 3”.

22 Ιουνίου 2018

Με ένα αστείο για τη γραβάτα που αποφάσισε να φορέσει άρχισε την ομιλία του στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας., όπου ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

“Όπως βλέπετε τα στοιχήματα είναι για υλοποιούνται όταν κερδίζονται . Έχω μια δυσκολία είναι αλήθεια αλλά θα το συνηθίσω” είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στο τέλος της ομιλίας του στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έβγαλε τη γραβάτα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τις μάχες τις έδινα με τη στολή εργασίας».

«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση τη γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ξεκινώντας την ομιλία του στο Ζάππειο.

“Πραγματικά σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, μια μέρα δικαίωσης. Έξι χρόνια πριν ένα κίνημα πολιτών ενώθηκε κάτω από ένα και μόνο σκοπό: να επανακτήσει η πατρίδα μας την εθνική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια, απελευθερώνοντας τη χώρα από τα δεσμά τότε του ΔΝΤ, που μας είχαν αποκόψει από τον ευρωπαϊκό κορμό, που στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα” τόνισε ο κ.Καμμένος μιλώντας στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

“Σήμερα είναι ιστορική ημέρα για το έθνος διότι η πατρίδα έσπασε τα δεσμά , χωρίς να χυθεί αίμα μεταξύ του λαού της όπως έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις που το ΔΝΤ ανέλαβε τη διοίκηση χώρας. Αποφύγαμε τον εμφύλιο, το καταφέρατε εσείς, τα μέλη των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ” πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ