Υπόθεση Πετσίτη-ΔΕΠΑ: Την αρχή της εχεμύθειας επικαλέστηκε η Ζαΐρη στη Βουλή

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με άδοξο τρόπο και με την επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη να επικαλείται την αρχή της εχεμύθειας προκειμένου να μην παράσχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των χρεών της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη.

Παρά τον καταιγισμό ερωτημάτων από την αντιπολίτευση και ειδικότερα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Βενιζέλο η κα Ζαΐρη φάνηκε ότι εξ αρχής δεν ήθελε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης περιοριζόμενη σε γενικές τοποθετήσεις όπως “αν είχαμε βρει κάτι θα το είχαμε διαβιβάσει”. Η κα Ζαΐρη ερωτήθηκε και για τις διαρροές από την έρευνα της Αρχής έχοντας στο σημείο εκείνο έναν έντονο διάλογο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα:

ΖΑΪΡΗ : Το να ψάχνει κάποιον η Αρχή δεν σημαίνει τίποτα. Οι διαρροές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αρχής. Είναι πρόβλημα δημοκρατίας

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι εισαγγελείς δεν εφάπτονται με τους δημοσιογράφους, ημών συμπεριλαμβανομένων και δεν δίνουν πληροφορίες;

ΖΑΪΡΗ: Δεν μπορώ να απαντήσω για τους άλλους

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι διαρροές προετοιμάζουν τους εκβιασμούς

ΖΑΪΡΗ: Εγώ μπορώ να ανοίξω τον λογαριασμό σας επειδή κάνατε μια νόμιμη συναλλαγή…

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να την κλείσετε όμως κάποια στιγμή την έρευνα

Η επικεφαλής της αρχής επιχείρησε να απαξιώσει το στέλεχος της Αρχής το οποίο υποστήριξε ότι εξεδιώσθη επειδή χειριζόταν την υπόθεση των χρεών προς τη ΔΕΠΑ λέγοντας ότι επρόκειτο για έναν απλό αστυνόμο, υπαξιωματικό τον οποίον η ίδια είχε ονομάσει προϊστάμενο λόγω της εμπειρίας του. Η κα Ζαΐρη μίλησε για ψεύδη τα οποία αναφέρονταν στην επιστολή και συγκεκριμένα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν χειριζόταν την υπόθεση αλλά απλώς επέβλεπε , ότι η υπόθεση δεν βούλιαξε μετά από την απομάκρυνσή του αλλά και ότι η υπόθεση των οφειλών της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ δεν είναι πρόσφατη αλλά τουλάχιστον 20 ετών.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου παρενέβη στη συζήτηση. Ο κ. Βενιζέλος με δηκτικό ύφος φώναξε “αφήστε την να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη” προκαλώντας νέο κύκλο έντασης με την κα Χριστοδουλοπούλου και τον εξής διάλογο:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε τους κάτι επιτέλους κυρία Ζαΐρη να μπορούν να το αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είστε Πρόεδρος της επιτροπής εσείς ή αβανταδόρος;

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Με είπαν συνήγορο του Πετσίτη. Έλα τώρα τελειώνετε

ΒΟΡΙΔΗΣ: Για ποιον λόγο αισθάνεστε την ανάγκη να παρέμβετε;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μην απαξιώνετε τους βουλευτές. Αλλιώς πάτε στην εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα καθίσουμε εδώ μέχρι το βράδυ. Μέχρι να βγει η είδηση.

Η ένταση ωστόσο δεν τελείωσε εκεί. Αντιθέτως χτύπησε κόκκινο όταν ο Μάκης Βορίδης της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την κα Ζαΐρη να απαντήσει αν ήλεγξε ως όφειλε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αξιόχρεων προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ , δεδομένου ότι επρόκειτο για ίδια έγγραφα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η απάντηση της κ. Ζαΐρη ότι η Αρχή δεν όφειλε αλλά ούτε μπορούσε να ψάξει να βρει αν οι καταβολές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ήταν ή δεν ήταν ορθές προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι οποίοι αδυνατούσαν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν η Αρχή για το Ξέπλυμα να μην μπορεί να ελέγξει αν οι καταβολές είναι ορθές και διαφανείς. Στο σημείο εκείνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο προκάτοχος της κ. Ζαΐρη, Γ. Παντελής είχε απευθύνει έγγραφο στη ΔΕΠΑ ζητώντας ενημέρωση για τα χρέη της ELFE.

“Η ροή των εγγράφων που ξεκίνησε από αυτό το έγγραφο συνεχίστηκε. Δεν ήμασταν εμείς σε θέση να ελέγξουμε κάτι που είναι σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια” απάντησε αρχικά η κα Ζαΐρη ενώ αμέσως μετά επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας.

”Ακόμα και με κλειστά τα μικρόφωνα δεν μπορεί να υποχρεωθώ να τελέσω αξιόποινη πράξη. Εγώ ελέγχομαι ποινικά . Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι. Υπάρχει η αρχή της εχεμύθειας”.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα ενώ η κα Ζαΐρη εμφανώς ενοχλημένη από την αποκάλυψη του εγγράφου απόρησε για την ευκολία με την οποία βρέθηκαν στα χέρια βουλευτών τόσα απόρρητα έγγραφα.

“Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης. Ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει στις ερωτήσεις” είπε η κα Χριστοδουλοπούλου με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι έληξε εσπευσμένα τη συνεδρίαση μόλις έγινε αναφορά στο επίμαχο έγγραφο.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ