Υπόθεση Novartis: Νέα “καρφιά” Βενιζέλου στην κυβέρνηση μετά τη δήλωση Οικονόμου – “Πυρά” από Σκανδαλίδη 

Επανέρχεται με νέα δήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την υπόθεση Novartis, με αφορμή τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η χθεσινή μου δήλωση για τον διαχωρισμό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ των στελεχών του κόμματός του και των άλλων προσώπων – στόχων της σκευωρίας Novartis είχα την ελπίδα ότι θα τον διευκόλυνε να σκεφτεί το θεσμικό και ιστορικό υπόβαθρο αυτής της συζήτησης.

Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με απογοήτευσαν.  Προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανένα. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Ο κ. Π. Πικραμμένος συκοφαντήθηκε ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ιδιότητα που απέκτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο κ. Ι. Στουρνάρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν Πρόεδρος. Ίσως κάτι  θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης” αναφέρει ο κ. Βενιζέλος. 

“Η αντίδραση μου αφορά την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού των θεμελίων της μεταβολής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 2019. Δεν υποτιμώ  τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε το 2019 η  Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη. Οδηγηθήκαμε  όμως  στη  μεταβολή των πολιτικών συνθηκών, επειδή κάποιοι έδωσαν πολυετή και σκληρό αγώνα, παίζοντας τη ζωή και την τιμή τους, για να μείνει η χώρα όρθια μέχρι το 2015 και στη συνέχεια προκειμένου να ανακοπεί ο κίνδυνος για την οικονομία, τη δημοκρατία και τον τόπο και να οδηγηθεί στην ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπράττοντες.

Κορυφαίο σημείο του αγώνα αυτού ήταν η απόκρουση και η κατάρρευση της σκευωρίας Novartis.  Δυστυχώς τα πολιτικά και θεσμικά ανακλαστικά της σημερινής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά αυστηρώς τις αρμοδιότητες του νομοθέτη και του Υπουργού Δικαιοσύνης  ως προς το πλέγμα των θεσμικών ανομιών της σκευωρίας Novartis ήταν και είναι ακόμη πολύ αργά. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει, με κομματικά κριτήρια,  να απαιτεί  τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ας το κάνει.

Εγώ ζήτω από τον Πρωθυπουργό ως θεσμό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό  πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών” τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν ζήτησαν συγγνώμη από πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis. Ωστόσο, αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στα στελέχη της ΝΔ και όχι στους κ. Βενιζέλο, Στουρνάρα, Λοβέρδο, Κουτρουμάνη, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση του κ. Βενιζέλου.

“Θα μιλήσω μόνο για λογαριασμό της παράταξης της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Κάντε το τώρα αν έχετε το θάρρος. Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο να τους ζητήσετε συγγνώμη που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σε αυτή εδώ την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία η οποία κατασκευάστηκε ποτέ. Και σήμερα που οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το Κράτος Δικαίου, εσείς” ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης

“Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του ζήτησε επιτακτικά – μιλώντας εκ μέρους της παράταξής του, όπως τόνισε –   να ζητήσει συγγνώμη από τα πολιτικά πρόσωπα που κατέστησαν στόχος της «σκευωρίας Novartis». Μνημόνευσε δε ως τέτοια τους πρώην πρωθυπουργούς  Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη,  Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Δεν ανέφερε  το όνομα του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη και το δικό μου ως πρώην αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς δεν ανήκουμε στην παράταξή του” σημείωσε σε δήλωσή του, αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 “Όταν όμως ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του” πρόσθεσε.

Οικονόμου

Για τη δυσφορία που εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

“Ο Πρωθυπουργός, στο συγκεκριμένο ζήτημα, μίλησε ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη της Παράταξής μας, που στοχοποιήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή, στα μεταπολιτευτικά χρονικά, μεθόδευση της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Προφανώς, το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους των οποίων η υπόθεση από τη συγκεκριμένη μεθόδευση έχει αρχειοθετηθεί. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, στην πολιτική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος, δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα, το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος” απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται πάντως ότι σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΝΔ, με την οποία απάντησε στον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, κάνει λόγο για «δέκα πολιτικά πρόσωπα», στα οποία, προφανώς, περιλαμβάνονται και στελέχη που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κώστας Σκανδαλίδης

Η αντίδραση Σκανδαλίδη 

“Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντιθεσμικής λειτουργίας και κομματικού πατριωτισμού ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει συγνώμη και να αναφωνήσει ντροπή, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για τα δέκα συνολικά πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis και ουσιαστικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Και αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στα στελέχη της Ν.Δ.

Αντιπαρέρχομαι την πολιτική απρέπεια που υποδηλώνει την κομματική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την λειτουργία των θεσμών. Δεν είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέχεια αν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν προέβαινε, μετά την αυτονόητη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, στην απίστευτη δήλωση ότι είναι δουλειά του κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης στη Βουλή.

“Αλήθεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας Κεντρικός Τραπεζίτης της Χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος για πολλά χρόνια Υπουργός σε διαφορετικές Κυβερνήσεις και ο Γιώργος Κουτρουμάνης επίσης Υπουργός δεν άξιζαν της Πρωθυπουργικής προσοχής;

Δυστυχώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πιστοποίησε μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου Πρωθυπουργού μεταπίπτει εν όψη των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα!” συμπλήρωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια τη Δευτέρα.

Το αιχμηρό σχόλιο του Καρανικόλα

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το σχόλιο του στελέχους του ΚΙΝΑΛ Σπύρου Καρανικόλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Καρανικόλας κάνει λόγο για “ανεξήγητη σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια”.

Αναλυτικά έγραψε στο Twitter:

«Άκουσα τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα στελέχη της Ν.Δ που στοχοποιήθηκαν από τους σκευωρούς στην αθλιότητα της #Novartis. Ανεξήγητη όμως είναι η σιωπή του ΚΙΝΑΛ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την ίδια συμμορία, αλλά ούτε ένας χτες δεν είπε μία λέξη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ