Υπέρ της διαμεσολάβησης ο Ράιχενμπαχ

Υπέρ της διαμεσολάβησης ο Ράιχενμπαχ 

 

«Είναι ανάγκη να καταστεί απόλυτα σαφές, προς τις τράπεζες, ότι σε πολιτικό επίπεδο πρόθεση είναι πλέον να βρίσκονται λύσεις μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκδήλωση για την εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών, η οποία διοργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλα τα μέρη ότι αποτελεί πλέον πολιτική θέση να επιλέγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης αντί της δικαστικής οδού.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, είπε ότι τα έξι χρόνια ύφεσης είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των ανεπτυγμένων χωρών και προσέθεσε ότι η Ομάδα Δράσης προσπάθησε να βρει εκείνα τα στοιχεία ώστε να δώσει στήριξη στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και άνεργους. «Ως Ομάδα Δράσης θεωρούμε τα μέτρα στήριξης των ανέργων πολύτιμα» είπε ο επικεφαλής της Task Force, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τη διατήρηση της ύφεσης.

Αναφορικά με τον θεσμό της διαμεσολάβησης ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι είναι ένας καλός τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των δύο μερών, σημειώνοντας ότι η διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική με πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι μια ευέλικτη διαδικασία που επιτρέπει στα μέρη να έχουν τον έλεγχο επί του αποτελέσματος.

Εξάλλου, λύση στη χρονοβόρα διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έχουν προσφύγει στα Ειρηνοδικεία και έχουν λάβει στην πλειοψηφία τους δικάσιμο το 2021-2022, επιχειρεί να δώσει νομοθετική ρύθμιση που συζητούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, στόχος είναι να γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής Διαμεσολάβησης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία και να αποδοθεί άμεσα η δικαιοσύνη προς όφελος όλων των πλευρών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι μνημονιακή υποχρέωση, ενώ μέχρι σήμερα από τις 40.000 αιτήσεις έχουν κλείσει δύο υποθέσεις μέσω εξωδικαστικού διακανονισμού.

Παράλληλα, προσέθεσε, προωθείται η ίδρυση 54 Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών (ΑΔΕ) που θα επιλύει τις διαφορές μεταξύ του πολίτη με το κράτος. Ο στόχος είναι οι διαφορές να επιλύονται σε 2-3 μήνες, αντί για επτά χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος χρόνος προσδιορισμού δικασίμου για την υπόθεση.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι θα υπάρχουν 300 πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές στη χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η αμοιβή θα είναι 50 ευρώ για τον καταναλωτή και 150 για τον προμηθευτή και από το διακανονιζόμενο ποσό θα δίδεται αμοιβή τρία τοις χιλίοις.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ