«Υπάρχει τρόπος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» – Το «άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα» του Σούνακ

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσω μιας αμοιβαίας και επωφελούς λύσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν θα θίγει το θέμα της ιδιοκτησίας και θα προχωρά σε μια «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας». Αυτή είναι η πρόταση-απάντηση του Parthenon Project, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες, μετά το «ναυάγιο» στη συνάντηση Σούνακ – Μητσοτάκη και τα όσα ακολούθησαν.

«Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά με δεδομένο το πόσα έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική επίλυση του ζητήματος», αναφέρει στη Realnews η Τζούλιετ Πάτερσον, εκπρόσωπος του Parthenon Project, αναφερόμενη στο σχέδιο της οργάνωσης.

Win-win λύση

«Υπάρχει δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε και οι δύο πλευρές να μπορούν να “συμφωνήσουν ότι διαφωνούν” στο θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών και να επιτύχουν μια συμφωνία που ωφελεί την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα Γλυπτά να επανενώνονται στην Αθήνα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ίδρυσης ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών, που θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια και να υποστηρίξει την αλλαγή χρήσης και την ανακαίνιση της γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου σε μια σύγχρονη ελληνική γκαλερί, προσφέροντας μια νέα πηγή έμπνευσης στον επισκέπτη», εξηγεί η Τζ. Πάτερσον.

Σύμφωνα με το Parthenon Project, το ίδρυμα θα μπορούσε να συσταθεί υπό ένα διοικητικό όργανο, αποτελούμενο από ισάριθμους διορισμένους αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, και να προσελκύσει υποστηρικτές και δωρητές από όλο τον κόσμο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα υποτροφιών, ανταλλαγών φοιτητών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και επιχορηγήσεων για μουσεία και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της αλλαγής χρήσης και της ανακαίνισης της γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και της ανακαίνισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.

Η προτεινόμενη συμφωνία πολιτιστικής εταιρικής σχέσης, μάλιστα, θα μπορούσε να προχωρήσει σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1963, ο οποίος απαγορεύει στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου να αποφασίζει για την επιστροφή εκθεμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επανενωθούν στην Αθήνα και δημοφιλή ελληνικά έργα τέχνης θα προσφερθούν στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις. Τέτοια έργα τέχνης θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, το Προσωπείο του Αγαμέμνονα, το Παιδί του Κριτίου και άλλα εκθέματα.

«Η συμφωνία δεν θα είναι μια διάθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία συνεργασία. Στην καρδιά της, η πολιτιστική συνεργασία και το ίδρυμα δημιουργούν οφέλη και ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα ιδιαίτερα για τους νέους μας», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Parthenon Project. Ο φορέας που ίδρυσε ο ομογενής βιομήχανος Τζον Λέφας, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντ Βέιζι, συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης.

Εκτός από τον λόρδο Βέιζι, στη συμβουλευτική επιτροπή της εκστρατείας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα συμμετέχουν ο επίσης πρώην υπουργός Πολιτισμού και κάτοχος πολλών υπουργικών θέσεων στο παρελθόν, Μπεν Μπράντσοου, ο πολύ δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός και διανοούμενος, Στίβεν Φράι, καθώς και μέλη της Βουλής των Λόρδων και του Συντηρητικού Κόμματος, όπως η βαρόνη Κάθριν Μέγερ και ο λόρδος Μίχαελ Ντομπς. Σχετικά πρόσφατα στο συμβουλευτικό συμβούλιο του Parthenon Project εντάχθηκαν και ο ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος καθώς και ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας.

Σε επικοινωνία που είχε η «R» με τον Ν. Αλιβιζάτο, ο καθηγητής εξέφρασε την έκπληξή του για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη. «Δεν σας κρύβω ότι αιφνιδιάστηκα. Δεν αναμενόταν σε καμία περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη. Η αίσθηση που είχαμε όλοι μας ήταν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια συνεννόηση και καλή διάθεση», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, ο φημισμένος αρχαιολόγος και επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Λουί Γκοντάρ, τόνισε με καυστικό ύφος: «Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του για έναν απλό λόγο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ντρέπεται που συνεχίζει να υποστηρίζει ενώπιον του παγκόσμιου πολιτισμού ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να επιστρέψει τα παράνομα κέρδη.

Ο κ. Σούνακ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάνει λάθος, συμπεριφέρεται σαν χυδαίος δέκτης μιας ποταπής κλοπής και προτιμά να ξεφύγει από εκείνους που, όπως ο κ. Μητσοτάκης, απαιτούν την επιστροφή ενός περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στην Ελλάδα».

«Μάννα εξ ουρανού» για την Ελλάδα

Πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ του ελληνικού αιτήματος, μετά τη διπλωματική απρέπεια Σούνακ. Ανοιχτά υπέρ της επιστροφής ο ηγέτης του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα, για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι συνεχείς και εποικοδομητικές». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στη Realnews, όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του μουσείου με τη χώρα μας, μετά την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ρίσι Σούνακ για να δικαιολογήσει τη στάση του ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν τήρησε τη συμφωνία, η οποία προέβλεπε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, δεν θα έθετε στον δημόσιο διάλογο το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του μουσείου υπογράμμισε με νόημα στην «R» ότι «πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία (με την Ελλάδα) θα πετύχει τη σωστή ισορροπία για την κοινή χρήση αυτών των υπέροχων αντικειμένων, για να τα μοιραζόμαστε με κοινό από όλο τον κόσμο». Ενώ, καταλήγοντας, υποστήριξε πως το μουσείο επιθυμεί «να διατηρήσει ακέραια την απίστευτη συλλογή του».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως οι καλές σχέσεις του Βρετανικού Mουσείου με την Ελλάδα αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι θα δανείσει στο Μουσείο της Ακρόπολης το σπάνιο ελληνικό αγγείο της Υδρίας του Μειδία. Πρόκειται για ένα αγγείο που βγαίνει από το Βρετανικό Μουσείο για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια και θα συμπεριληφθεί σε έκθεση που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τα μέσα Απριλίου.

Τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, το «άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα» του Ρ. Σούνακ, όπως το έχει χαρακτηρίσει η εφημερίδα «Guardian», όχι μόνο δεν έβλαψε την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των Γλυπτών, αλλά μάλλον την ωφέλησε. Ηταν «μάννα εξ ουρανού», όπως είπε στην «R» άνθρωπος που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις διαπραγματεύσεις.

Και αυτό γιατί το θέμα γνωστοποιήθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό σε ολόκληρη τη Βρετανία. Έτσι, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια μιας πολύ μεγάλης μερίδας Βρετανών. Το 66% των οποίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, λέει πως ήταν λάθος του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις το 11% βρήκε ορθή τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους. Επίσης, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα άρθρα γνώμης των βρετανικών εφημερίδων, εδώ και μία εβδομάδα, από τη μία χλευάζουν την ενέργεια του Σούνακ και από την άλλη προβάλλουν το πάγιο ελληνικό αίτημα.

Ήταν τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος που πλέον ακόμη και βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή του Στίβεν Φλιν, αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Φλιν έγραψε: «Συμφωνώ απολύτως, αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” εκλάπησαν και πρέπει να επιστραφούν. Εύκολο».

Ο Όσμπορν

«Θα έπρεπε να πω, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε (τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών)». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου στο τελευταίο του podcast.

Στη συνέχεια επισημαίνει πως «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του μουσείου, αναζητούμε τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο».

Αν και τις δηλώσεις αυτές τις έχει ξανακάνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι τις επαναλαμβάνει μετά τη «διπλωματική ένταση» που προκάλεσε ο Ρ. Σούνακ εις βάρος της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Τζ. Όσμπορν, «μπορούμε να συνεχίσουμε (να διαπραγματευόμαστε) είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε όχι». Παράλληλα σημειώνει με νόημα πως «αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση των Συντηρητικών για την επίλυση του θέματος».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ