Αποσύρεται η ροζ σημαία από το Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη

Απομακρύνεται η ελληνική σημαία που είναι βαμμένη σε ροζ χρώματα, από την έκθεση της Ελληνίδας εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, η οποία φιλοξενείται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Πρόκειται για το έργο «Ενοχή της Γειτονιάς», που πραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αναφέρεται επεξηγηματικά, «το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια–δωρεές γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».

Στην πραγματικότητα δηλαδή, το έργο, που είναι μία ελληνική σημαία φτιαγμένη από τέτοια σεντόνια, είναι συμβολικά βαμμένο ροζ για να αναδείξει ακριβώς το αιματηρό πρόβλημα που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες, με την ενδοοικογενειακή βία.

«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους διοργανωτές.

Παρά το συμβολικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της τέχνης, της πράξης αυτής, πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέλαβαν τη συγκεκριμένη ενέργεια ως προσβλητική για το εθνικό σύμβολο.

Το θέμα ανέδειξε χθες ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός,  κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Νατσιός, κάνοντας λόγο για «κουρέλι», η σημαία μας, αντί για γαλανόλευκη, είναι φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ