Χατζηδάκης: Να προχωρήσουμε γρήγορα

Χατζηδάκης: Να προχωρήσουμε γρήγορα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισαν την αναγκαιότητα οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα, εντός του χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή τεσσάρων ΧΥΤΑ.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών για τις τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ και τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισαν την αναγκαιότητα οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα, εντός του χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με το νόμο, ώστε να μη δημιουργηθεί κενό στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

«Προχωρούμε με βάση τη νομιμότητα και τις αρχές του δικαίου. Και όλοι εκείνοι που είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν θα πρέπει να καταλάβουν ότι από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά» αυτό δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης πως είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σ’ ένα χρόνο από τώρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μεταξύ άλλων να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, και οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων υπολογίζεται ότι θα παραδοθούν προς χρήση στο τέλος του 2015.

«Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ένας νόμος του κράτους του 2003, να είναι επικαιροποιημένος το 2006 και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά το 2013 με όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ζητώντας να επισπευσθούν όσο το δυνατό τα αποτελέσματα των ενστάσεων, των παρεμβάσεων που μπορεί να γίνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή οπουδήποτε αλλού. Δήλωσε επίσης ότι δεν απειλείται καμία θέση εργαζόμενου στον ΕΣΔΝΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μεσοδιάστημα που η Αττική δεν θα έχει χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, δεδομένου ότι η χωματερή στη Φυλή έχει όριο ζωής μέχρι τις αρχές του 2015, ο Γ. Σγουρός επέμεινε στην επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος, συμπληρώνοντας ότι οι ξεχωριστοί διαγωνισμοί δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν παράλληλες λύσεις, σημειώνοντας ότι το Γραμματικό μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί σε τρεις μήνες από σήμερα.

Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής στη Φυλή, της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, με δυναμικότητα επεξεργασίας έως 700.000 τόνων στερεών αστικών αποβλήτων ετησίως οι υποψήφιοι είναι:

1.ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ

2.ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΔΕΗ

3.J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

4.ARCHIRODON Group NV – INTRAKAT – ENVITEC

5.ΕΡΕΤΒΟ – ΔΟΜΟΣΠΟΡT – ΕΓΝΩΝ

6.ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης

7.ΤΟΞΟΤΗΣ

Η αξία των συμβάσεων για έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται συνολικά σε 2 δισ. ευρώ,με 750 εκ ευρώ κόστος κατασκευής, ενώ θα αξιοποιηθούν παράλληλα και κοινοτικοί πόροι σε ποσοστό περίπου 50%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής των έργων και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ