Βρώμικο παιχνίδι των Τούρκων με μετανάστες στη Λέσβο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έναν νέο τρόπο προκλήσεων στο Αιγαίο φαίνεται ότι έχουν οι Τούρκοι, με φόντο ανθρώπινες ζωές που ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο αύριο, ρισκάροντας την ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, πληρώνοντας αδρά Τούρκους δουλέμπορους – αγύρτες ψεύτικων ονείρων.

Στις 5 τα ξημερώματα πλωτό του Λιμενικού Σώματος καθώς και σκάφος της FRONTEX με σημαία Βουλγαρίας, τα οποία βρίσκονταν σε προγραμματισμένη περιπολία ανοικτά της Μυτιλήνης και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ενημερώθηκαν μέσω ασυρμάτου από ακταιωρό της Τουρκικής Ακτοφυλακής (Sahil Guvenlik) σχετικά με την ύπαρξη λέμβου με υπηκόους τρίτων χωρών άγνωστης εθνικότητας, σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή κόλπου ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ (εντός ελληνικών χωρικών υδάτων).

Άμεσα ενημερώθηκαν το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), καθώς και η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ενώ τα δύο σκάφη, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX, έσπευσαν στο σημείο όπου και εντόπισαν φουσκωτή λέμβο σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση και ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης.

Σε κοντινή απόσταση και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων παρέμενε η Τουρκική Ακταιωρός η οποία μέσω των μεγάφωνων της ενημέρωνε ότι κατέγραφε τις ενέργειες των δύο σκαφών, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX.

Εν συνεχεία και ενώ η επιχείρηση διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη, η Τουρκική ακταιωρός ενημέρωσε εκ νέου το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και το σκάφος της FRONTEX για την ύπαρξη και άλλου περιστατικού, δίνοντας μάλιστα στίγματα και πορείες.

Για την διερεύνηση των πληροφοριών αυτών έσπευσαν στο στίγμα που είχαν δώσει οι Τούρκοι το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΠΑΘ-050 καθώς και το βουλγαρικό σκάφος της FRONTEX. Μετά τις σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ψευδή πληροφορία η οποία και δεν επαληθεύτηκε.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος διέσωσε 32 υπηκόους τρίτων χωρών, εκ των οποίων οι 15 είναι άντρες, οι 14 γυναίκες καθώς και 3 παιδιά.

Κατά δήλωση των διασωθέντων στην λέμβο επέβαιναν 34 άτομα και ως εκ τούτου αμέσως μετά την διάσωση των 32 άρχισε ή έρευνα για τον εντοπισμό άλλων δύο γυναικών. Αργά το μεσημέρι, εντοπίσθηκε η σωρός μιας γυναίκας, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και της δεύτερης γυναίκας.

Οι διασωθέντες αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετέχουν πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚ, Ελικόπτερα HUEI του Ελληνικού Στρατού, SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφος της FRONTEX από την Λετονία, καθώς και πλωτό της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτουν τα εξής:

– Η λέμβος των μεταναστών ξεκίνησε από το Αϊβαλί νωρίς τα ξημερώματα σήμερα 02/12/2020

– Κατά την διάρκεια του ταξιδιού και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή οι επιβαίνοντες κάλεσαν την Τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει.

– Ενώ η λέμβος βρισκόταν ακόμη εντός των Τουρκικών Χωρικών Υδάτων κατέφθασε σκάφος της Τούρκικης ακτοφυλακής στο σημείο.

Τουρκική Συνοδεία…

Το σκάφος του τουρκικού λιμενικού δεν προέβη σε καμιά διάσωση, αλλά αντίθετα με την απειλεί βίας υποχρέωσε την λέμβο να συνεχίσει τον πλου της προς τα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Για να διασφαλίσει μάλιστα ότι δεν θα προσπαθούσε να επιστρέψει στην Τουρκία, την συνόδευε μέχρι και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στην συνέχεια και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων άρχισε να διενεργεί ελιγμούς γύρω από την λέμβου με αποτέλεσμα να γεμίσει αυτή με τα απόνερα του τουρκικού σκάφους.

Η λέμβος στην συνέχεια παρουσίασε απώλεια αέρα με αποτέλεσμα να χάσει την πλευσιμότητα της, ενώ από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί της λέμβου εντοπίσθηκε μαχαίρι, η δε λέμβος φέρει σημάδια σκισίματος από μαχαίρι.

Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση των Τούρκων, οι οποίοι όχι μόνο δεν λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές αλλά ενεργούν κι ως «θαλάσσιοι μπράβοι» των δουλεμπόρων, έγινε σειρά λαθών με ορισμένους να υποδεικνύουν την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους αγνοούμενους , κάποιος φαίνεται ότι βιάστηκε να ενημερώσει και μάλιστα εσφαλμένα τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος έσπευσε να βγάλει και ανακοίνωση για απώλεια ζωών, παρότι σύμφωνα με την ενημέρωση υπάρχει μία νεκρή και μία αγνοούμενη.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας έμειναν έκπληκτοι με τον βαθμό ενημέρωσης επί επιχειρησιακών ζητημάτων που είχε το υπουργείο Μετανάστευσης, με λεπτομέρειες μάλιστα που αγνοούσαν.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στους διαδρόμους του υπουργείου ορισμένοι κάνουν λόγο για μεγάλη δυσαρέσκεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ