Βουλή – Πρόταση δυσπιστίας: Σφοδρή σύγκρουση των κομμάτων για την τραγωδία στα Τέμπη και τα πορίσματα

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, σημειώθηκε σήμερα στην Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η δεύτερη, καθώς αμέσως άρχισε στο σώμα η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

Ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση, που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου». Στον κ. Ανδρουλάκη απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και τον χαρακτήρισε εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι βουλευτές έχουν ζητήσει να μιλήσουν. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρείς τα μεσάνυχτα

Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας.

Η απάντηση Βορίδη

Ο υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη απάντησε ότι η είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας και επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη. «Όταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές. Καλοδεχούμενη και δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω και αυτό. Έχω δηλώσεις του του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μία κοκορομαχία που μάλιστα όπως λέει ο πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος μετά την επίσημη υποβολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, “ανταποκρινόμενη», όπως ανέφερε, «στην ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Τις πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων επιβεβαιώνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Για όλους αυτούς τους λόγους από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διατυπωθεί η ανάγκη για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Και για τους λόγους αυτούς υπήρξε μια εποικοδομητική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προσέλθει στη Βουλή την οποία απαξίωσε στη συζήτηση για την εξεταστική των Τεμπών, προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Να έρθει και να απολογηθεί: Για τις ευθύνες των κκ Καραμανλή, Καραγιάννη, που είχαν γνώση όλων των ελλειμμάτων του σιδηροδρομικού δικτύου με όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα και προειδοποιήσεις,

Για το μπάζωμα στα Τέμπη και την καταστροφή πειστηρίων, αλλά και τις ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου, είπε ο κ. Φάμελλος.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Είναι «ύβρις απέναντι στα θύματα και την κοινωνία η κυβέρνηση να κατηγορεί για εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων την αντιπολίτευση», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, τοποθετούμενη στην Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας, την οποία συνυπογράφει. Είπε ακόμα ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «διαδικασία απολογίας και λογοδοσίας του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και όσων κυβερνητικών στελεχών εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών».

Η απάντηση Βορίδη

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του, όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο κ. Βορίδης καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνηση με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας». «Θέλετε», είπε, «να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε».

Ο Θάνος Πλεύρης

«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος».

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ