Βουλή: Πολιτικές κόντρες με το «καλημέρα» στη συζήτηση για το πόρισμα της πλειοψηφίας για τα Τέμπη

Πολιτική αντιπαράθεση με το «καλημέρα» στη Βουλή στη συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η απουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Βουλή.

Η συνεδρίαση άρχισε με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε ότι αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες του κανονισμού, το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Ο ίδιος μίλησε και για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Σήμερα περίμενα τον πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης και τόνισε σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι το πόρισμα είναι προσβλητικό και ντροπιαστικό.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε ότι η απόφαση συγκάλυψης βαρύνει τον πρωθυπουργό που επέλεξε το κλείσιμο των εργασιών για να καλύψει συνδεδεμένα με την παράταξή του συμφέροντα.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μεταξύ άλλων τόνισε: Σε ό, τι αφορά το ΚΚΕ, θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση και θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να αποδειχτεί ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κυρίως να αποδειχθεί ότι ο κύριος ένοχος είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που θυσιάζονται στο βωμό του το λαό.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, δήλωσε: «Κανείς δεν μιλάει για την ευθύνη των μεγαλοεργολάβων. Για αυτούς που διασύρουν το πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στο πολιτικό σύστημα να εξαγνιστεί, αλλά επιχειρείτε μεθοδικά και συστηματικά να την συγκαλύψετε».

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, για πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών των θυμάτων.

Λυπηρό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης το γεγονός ότι οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους“.

Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας κατέθεσαν αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών. Οι συγγενείς προτάσσουν το επιχείρημα ότι το Ενωσιακό Δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματος», δήλωσε.

«Να γίνει πράξη από το πολιτικό σύστημα το σύνθημα των Ελλήνων πολιτών ότι το «έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» είπε για τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της εξεταστικής και υπογράμμισε: «Το θεωρώ αδιανόητο να μην έρθει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ