Βορίδης στον Realfm 97,8: Ποινικά δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες σε βάρος του Καραμανλή όπως ζητάει η αντιπολίτευση

Για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, τα διαφορετικά συμπεράσματα των κομμάτων, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης και τα αιτήματα να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην δικαιοσύνη μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το πόρισμά του για τα Τέμπη στον Άρειο Πάγο – Ζητεί άρση ασυλίας Καραμανλή

«Το πρώτο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι δεν συμφωνώ με την προσέγγιση ότι τα διαφορετικά πορίσματα σημαίνει ότι δεν έκανε την δουλειά της η Εξεταστική Επιτροπή. Θα σας πω ότι σε σύνθετες υποθέσεις, πολυμελή δικαστικά όργανα, όπως είναι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πολλές φορές και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όταν κρίνει σύνθετα θέματα έχουμε αποκλίνουσες απόψεις με 3, 4 και 5 ορισμένες φορές αποκλίνουσες απόψεις πάνω σε ζητήματα», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση του δυστυχήματος και να παρέχει κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή. «Ίσα ίσα θα σας πω ότι από πλευράς πολιτικής το επωφελές θα είναι να παραπεμφθεί στο δικαστήριο (σ. σ. ο Κώστας Καραμανλής). Αν σκεφτόμασταν μικροπολιτικά και δεν κάναμε την δουλειά μας. Η επιχειρηματολογία μας δεν πρέπει να είναι πολιτική πρέπει να είναι αμιγώς ποινική. Όταν κρίνει τέτοια ζητήματα η Βουλή πρέπει να σκέφτεται ως δικαστής. Τα επιχειρήματα πρέπει να είναι μόνο ποινικά και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καμία πολιτική στάθμιση», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

Και συνέχισε: «Γιατί εγκαλείται ο Καραμανλής; Έρχεται ο Καραμανλής αφού έχουν δοθεί 6 παρατάσεις για να εκτελεστεί αυτή η περίφημη σύμβαση και δίνει την έβδομη παράταση. Γιατί δίνει την έβδομη παράταση ο Καραμανλής; Για να τελειώσει το έργο, για να έχουμε τηλεδιοίκηση. Και τελειώνει το έργο είναι η αλήθεια. Τελειώνει το ’23. Προσέξτε δίνει την παράταση την στιγμή που έχει το εξής δίλημμα: να διαλύσω την σύμβαση και να το πάω όλο το έργο από την αρχή, νέα προκήρυξη, νέα διαδικασία ή να δώσω μία παράταση που στοχεύει στο να τελειώσει το έργο και άρα (σ.σ. είναι) στην κατεύθυνση της επίσπευσης;»

«Τώρα τον κατηγορούν διότι έχει δώσει την παράταση και άρα υποτίθεται εξ αυτού του λόγου βράδυνε η εκτέλεση του έργου. Έδωσε την παράταση προς επίσπευση. Δεν λέει κανένας την εναλλακτική. Το να μην δώσει την παράταση θα οδηγούσε στην διάλυση της συμβάσεως και επομένως θα έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί όλο το έργο από την αρχή. Αυτό δεν το λέει κανείς. Δηλαδή μείζων καθυστέρηση ως προς την εκτέλεση και υλοποίηση του έργου. Ο άνθρωπος ενεργεί με πρόθεση την επίσπευση και έρχεται τώρα η αντιπολίτευση και του λέει ότι ενήργησε το αντίθετο», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης.

«Άμα δεν είχε δώσει την παράταση ξέρετε τι θα του λέγανε; ‘Μα γιατί δεν έδωσες την παράταση και αποφάσισες να κάνεις τον διαγωνισμό και άργησε ο διαγωνισμός ο καινούργιος. Έπρεπε να δώσεις μία παράταση για να τελειώσει το έργο. Αυτά ποινικά μιλώντας – πολιτικά να κάνουμε ό,τι συζήτηση θέλουμε- δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν τέτοιου είδους κατηγορίες που ζητούνται», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Παραδέχθηκε ότι η Βουλή έχει δικαστικές αρμοδιότητες αλλά όντως οι βουλευτές δεν είναι αμερόληπτοι και ανεξάρτητοι δικαστές και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τους δημοσιογράφους και τους πολίτες στην αξιολόγηση των πορισμάτων.

Για τις κατηγορίες ότι κανείς υπουργός ή βουλευτής δεν οδηγείται στην Δικαιοσύνη ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος οδηγήθηκαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και καταδικάστηκαν ενώ όλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Novartis κρίθηκαν από τους τακτικούς δικαστές και απηλλάγησαν.

Αναφορικά με το εάν θα μπορούσαν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τίθενται απευθείας στην διάθεση της Δικαιοσύνης χωρίς να έχουν τις προστατευτικές διατάξεις για την ασυλία ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι με μία μήνυση οι υπουργοί θα πήγαιναν στο δικαστήριο και αυτό θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε άσκηση καθηκόντων τους. «Δεν θα έκανε άλλη δουλειά ο υπουργός. Θα ήταν κατηγορούμενος. Θα ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο σκαμνί», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Επιπλέον σχολίασε και το επιχείρημα ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα στα Τέμπη. «Ερώτηση: Σε ποιο εύρος του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου λειτουργούν αυτά τα πλήρη συστήματα όπου πράγματι έχουμε πολύ αποτελεσματικό έλεγχο των δυστυχημάτων; Στον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο σε τι ποσοστό του υπάρχει αυτό; Απάντηση: στο 13%. Άρα όπου δεν υπάρχει επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί αυτά τα ας πούμε ηλεκτρονικοποιημένα συστήματα ασφαλείας δεν κυκλοφορεί σιδηρόδρομος; Δεν πρέπει να κυκλοφορεί σιδηρόδρομος; Δηλαδή το 87% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου αύριο πρέπει να κλείσει με αυτόν τον συλλογισμό; Άρα πώς κυκλοφορεί ο σιδηρόδρομος σε όλη την Ευρώπη, στο 87%; Με γενικούς κανονισμούς ασφαλείας που τηρούνται από ανθρώπους. Το αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξαφνικά δεν τηρούν τίποτα από αυτά που πρέπει να τηρήσουν γι’ αυτό φταίει η πολιτική ηγεσία;», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ