ΒΙΝΤΕΟ-Γιατί ο Σαμαράς απέρριψε τις γενικές εκλογές

ΒΙΝΤΕΟ-Γιατί ο Σαμαράς απέρριψε τις γενικές εκλογές

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, το σενάριο των γενικών εκλογών συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες και αρκετά γαλάζια στελέχη με «πρόσβαση» στο Μαξίμου έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές με τη Χρυσή Αυγή αποδυναμωμένη, τη ΝΔ ενισχυμένη κατά τις μετρήσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά «ταβάνι» της εκλογικής του επιρροής.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε η καθοριστική σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά στην οποία αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές ανά περιφέρεια στην περίπτωση που παραιτηθούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής αφού προηγήθηκε μακρά συζήτηση για τα «πλην» και τα «συν» των πρόωρων εκλογών.

Όπως είχε γράψει το Real.gr η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να εμφανίσει τη Χρυσή Αυγή περίπου ως «ρυθμιστή» των εξελίξεων δείχνοντας επί της ουσίας ότι σύρεται σε εκλογές από τακτικισμούς και πυροτεχνήματα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Καθοριστικής σημασίας ήταν η άποψη που εκφράστηκε από συνεργάτες του κ. Σαμαρά ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα δημιουργούσε στην κοινή γνώμη μία αμφιβολία για το κατά πόσο τελικά η κυβέρνηση θέλει την ολοκλήρωση των δικαστικών και αστυνομικών ερευνών με την απόδοση ευθυνών ακόμη και σε στελέχη της Χρυσής Αυγής και όχι απλώς τη διενέργεια εκλογών που δεν έκανε το καλοκαίρι με αφορμή την κυβερνητική κρίση για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Στην Αθήνα έχουν φτάσει οι «μουρμούρες» από Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί μέσα σε τέτοιες συνθήκες σε πρόωρες εκλογές την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και παρά το γεγονός ότι επισήμως η κυβέρνηση αποσυνδέει την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και του μνημονίου, ωστόσο, αρκετά στελέχη αλλά και υπουργοί (π.χ. Μιχελάκης στη Ρώμη) ευθέως αναφέρουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων τριών ετών οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος των πολιτών σε κοινωνική περιθωριοποίηση που εν τέλει μεταφράστηκε σε ψήφο στη Χρυσή Αυγή.

Το σκηνικό αυτό αναμένεται ότι θα μεταφερθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προς τα στελέχη της τρόικας στη σημερινή συνάντηση του Μαξίμου με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα όχι μόνο για οικονομικούς αλλά κυρίως για πολιτικούς λόγους ενώ με πιο εμφατικό τρόπο θα τεθεί το θέμα στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς με την Κριστίν Λαγκάρντ την προσεχή εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ψάχνονται» οι συνταγματολόγοι

Την ίδια ώρα, συνταγματολόγοι και γνώστες του εκλογικού νόμου «ψάχνονται» για το τι θα γίνει τελικά στην περίπτωση της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τον έναν βουλευτή Επικρατείας που έχει το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι βουλευτές Επικρατείας είναι επί της ουσίας «συνέχεια» των εκλογικών περιφερειών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα θέμα αφού η θέση μπορεί να μείνει ακόμη και κενή.

 Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι το σύνταγμα προβλέπει ρητά πως στις εκλογικές διαδικασίες και ιδιαίτερα στην εκλογή βουλευτών Επικρατείας συμμετέχουν όλοι ψηφοφόροι και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσέλθουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στις κάλπες και όχι μόνον οι ψηφοφόροι των περιφερειών από τις οποίες έχουν παραιτηθεί χρυσαυγίτες βουλευτές.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ