Βαρουφάκης στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση ξοδεύει πολύ περισσότερα από όσα θα έπρεπε για επιδοτήσεις

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις πως «σε αυτές τις συζητήσεις δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε κομματική και μικροκομματική εκμετάλλευση γι’ αυτό πρέπει να είμαστε καθαροί μεταξύ μας και να κοιτάμε την πραγματικότητα στο πρόσωπο»

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάκιστα, κακώς, αλλά είναι μία περιφερειακή δύναμη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει βάση στην Αλβανία, δημιουργεί βάσεις στη Σομαλία, έχει βάλει πολύ σημαντικό πόδι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Λιβύη χτίζει λιμάνι ουσιαστικά είναι από την μεριά των νικητών κόντρα στους εκλεκτούς του Μακρόν, των Ρώσων. Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι ΗΠΑ, το Πεντάγωνο, όχι το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν βλέπουν αυτήν την κατάσταση σκέφτονται και τους ενδιαφέρει αν τα F-16 που θα πάρει ο Ερντογάν θα παραβιάζει τον δικό μας εναέριο χώρο ή όχι. Για μένα ήταν δεδομένο ότι όσο καλά και να μας φέρονται όταν πηγαίνουμε στην Ουάσινγκτον ή στη Νέα Υόρκη η Τουρκία για το αμερικανικό στρατιωτικό αμυντικό κατεστημένο είναι μία χώρα αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη γι’ αυτούς και εμείς πρέπει αυτό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας και να μην παραμυθιαζόμαστε, ούτε επειδή θα μας δώσουν μερικά F-35 που δεν δίνουν σε εκείνους ή ότι υπάρχει ένας κ. Μενέντεζ στη Γερουσία ο οποίος δημιουργεί προσκόμματα στην Τουρκία, ότι η Τουρκία έχει πέσει σε δυσμένεια όσον αφορά στις ΗΠΑ παραμένει κεντρικός παίκτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εμείς πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά πώς θα δημιουργήσουμε ερείσματα στον υπόλοιπο κόσμο» περιέγραψε.

Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου

«Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζουμε τι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Είναι αδύνατο να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό. Δεν υπάρχει πιθανότητα να ξέρουμε αν μπλοφάρει. Η Τουρκία είναι ένα καθεστώς σε μόνιμη κρίση, από τη δεκαετία του ’50, όποιος και να ήταν Πρόεδρος. Εγώ φοβάμαι τον επόμενο, μετά τον Ερντογάν, που μπορεί να είναι πολύ χειρότερος» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Θεωρώ ότι ήταν μία άστοχη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τον απλούστατο λόγο δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, ούτε τι θα κάνει ο Μενέντεζ, ούτε η τροπολογία. Πιστεύεις, αγαπητέ Νίκο, ότι και να πέρναγαν αυτές οι τροπολογίες θα σκεφτόταν η τουρκική αεροπορία με τα F-16 ότι υπάρχει τροπολογία που έχει περάσει στο Κογκρέσο και άρα δεν θα περάσω πάνω από την Μυτιλήνη; Εδώ το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν παραδέχεται ότι η τουρκική αεροπορία παραβιάζει των ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτές οι τροπολογίες είναι ασήμαντες» σημείωσε.

Για οικονομία, ενέργεια, ακρίβεια

«Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση ξοδεύει πολύ περισσότερα από ότι θα έπρεπε για επιδοτήσεις. Γιατί οι επιδοτήσεις δεν είναι η λύση. Για παράδειγμα το θέμα των σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να επιδοτεί το κράτος τις τσιμπημένες τιμές προϊόντων. Έχει να κάνει με τη διαφορά τιμής και κόστους. Όταν έχεις αύξηση 10% του κόστους και 30% της τιμής εγώ διαφωνώ με την επιδότηση, εδώ υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχει μια ολιγοπωλιακή κατάσταση στην αγορά που επιτρέπει στον πωλητή να εκμεταλλευτεί την αύξηση του κόστους 10% για να αυξήσει την τιμή 30%» τόνισε.
«Το βλέπουμε αυτό στην ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε τους γνωστούς ομίλους της ηλεκτρικής ενέργειας, παρόχους οι οποίοι έχουν φοβερά υπερκέρδη. Γιατί έχουν υπερκέρδη εάν είναι εισαγόμενος ο πληθωρισμός; Η απάντηση είναι γιατί έχουμε ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο λειτουργεί ως καφενείο, μεταξύ τους φιξάρουν τις τιμές όπως ακριβώς ο ΟΠΕΚ την τιμή του πετρελαίου» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «Τα σούπερ μάρκετ, είναι γνωστό αυτό –ακόμη και το ΔΝΤ μας το έλεγε αυτό από παλιά- στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικής εξουσίας στα χέρια των σουπερμαρκετάδων. Έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη τα οποία μεγαλώνουν στη διάρκεια αυτής της πληθωριστικής κρίσης. Οπότε η Κυβέρνηση αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι σε αυτούς οι οποίοι κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Γιατί αν απλά επιδοτήσεις, τι επιδοτείς;».
«Δανείζεσαι από την κα Λαγκάρντ, γιατί από εκεί δανείζεται ο κ. Σταϊκούρας –μεταξύ μας, μην κοροϊδευόμαστε- δεν υπάρχουν αγορές, οι αγορές αγοράζουν ομόλογα εννοώ, ελληνικό χρέος,  μόνο στο βαθμό που ξέρουν ότι θα μπορούν να τα πουλήσουν μετά στην κα Λαγκάρντ, την ΕΚΤ, οπότε ουσιαστικά από την τρόικα δανειζόμαστε. Δανειζόμαστε γιατί; Για να επιδοτούμε τους ολιγάρχες οι οποίοι κερδοσκοπούν εν μέσω πληθωριστικής κρίσης. Δεν είναι σωστό αυτό, να περνάμε τις προσόδους των ολιγαρχών στις επόμενες γενιές των πιο φτωχών, γιατί οι πιο φτωχοί τελικά πληρώνουν τα σπασμένα» επεσήμανε.
Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ