Τζιτζικώστας: Ατυχές το παράδειγμα για το ΠΑΣΟΚ

Τζιτζικώστας: Ατυχές το παράδειγμα για το ΠΑΣΟΚ

“Ουδέποτε υπονόησα και δεν θεωρώ ότι υπάρχει η παραμικρή σχέση ή μπορεί να γίνει παραλληλισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής. Δέχτηκα ότι το παράδειγμα ήταν ατυχές. Μακριά από μένα τέτοιες αντιλήψεις” δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας από την έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι καλώντας τη Χρυσή Αυγή στην παρέλαση, η Περιφέρεια εφάρμοσε τον νόμο και την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1488/Β’ /6.10.2006) αλλά και τη ρητή οδηγία που είχε αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών πριν τη διεξαγωγή της παρέλασης, υποχρεώνοντας τις Περιφέρειες να εφαρμόσουν το νόμο. “Αυτό κάναμε, δεν νομιμοποιήσαμε κανέναν” σημείωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: “στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία είναι αδιανόητο να ευδοκιμεί η Χρυσή Αυγή. Καταδικάζουμε τη ναζιστική βία και εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τις ιδέες και αντιλήψεις του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον παραμικρό χώρο στα άκρα και τις ακρότητες που γεννούν οι παραβιάσεις των νόμων”.

Επιπλέον χαρακτήρισε αστεία και ανάξια σχολιασμού όσα ανέφεραν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο περί προσπάθειας προσέλκυσης ψήφων από το χώρο της Χρυσής Αυγής και γνωστοποίησε ότι παρά την εκφρασμένη άποψη της διοίκησης της Περιφέρειας κατά της έκδοσης ψηφισμάτων (εκτός αν πρόκειται για εθνικό θέμα), θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει εθνικό θέμα.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επανέλαβε αίτημα που είχε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση για να συζητηθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα θα έπρεπε να απασχολήσει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου, ωστόσο ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία ώστε να συζητηθεί άμεσα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης έκανε λόγο για προφάσεις της διοίκησης ώστε να μη γίνει συζήτηση, σημείωσε ότι πίσω από αυτές βρίσκονται ιδιοτελείς και ψηφοθηρικοί σκοποί και πρόσθεσε ότι “ενώ υπάρχει ζήτημα δημοκρατικής συστράτευσης απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα υπάρχουν θέσεις σπασίματος αυτής της συστράτευσης για ψηφοθηρικούς και ιδιοτελείς λόγους”. “Λυπήθηκα που ο περιφερειάρχης χρησιμοποίησε το επιχείρημα της Χρυσής Αυτής. Μόνο αυτή είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση” σχολίασε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Ζιώγας σημείωσε ότι ενώ η παράταξή του είχε ζητήσει να τεθεί σε διάλογο το θέμα της έξαρσης της νεοναζιστικής βίας αυτό δεν έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα υφίσταται.

Ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Θεοδωρόπουλος έκανε λόγο για ζήτημα δημοκρατίας και σχολίασε ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια να στείλει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα υιοθετώντας ψήφισμα καταδίκης της δράσης της Χρυσής Αυγής. Εκ μέρους της “Οικολογίας – Αλληλεγγύης” ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε ότι “μέχρι τώρα ο κ. Τζιτζικώστας δεν είχε δείξει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά”, εκτίμησε ότι δεν θα μπορούσε να μην έχει προσκληθεί ένα κόμμα 440.000 ψηφοφόρων που εκπροσωπείται στη Βουλή και πρόσθεσε: “το ζήτημα των ατυχών εκφράσεων είναι άλλο: το ατυχές παράδειγμα δεν είναι ότι ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε τον Τζοχατζόπουλο αλλά ότι δεν ανέφερε τον Παπαγεωργόπουλο”.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ Αδάμ Δράγας επισήμανε ότι “τη στιγμή που όλη η Ελλάδα συζητά το θέμα της Χρυσής Αυγής και η κυβέρνηση παίρνει γενναίες αποφάσεις γιατί κατάλαβε τον κίνδυνο δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να κρατά παθητική στάση”. Τέλος ο εκπρόσωπος της “ΑΝΤΑΡΣΥΑ” Γιάννης Κούτρας είπε ότι η πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση και η επιμονή του περιφερειάρχη ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση είναι ντροπή για την Περιφέρεια. Κάλεσε δε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει τη στάση του περιφερειάρχη και την παράταξή του να εγκαλέσει τον αρχηγό της, προκαλώντας ένταση στα έδρανα του Συμβουλίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ