Μέσω του μερίσματος η κυβέρνηση αποκαθιστά τις αδικίες της λιτότητας στα χρόνια της κρίσης, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ/ΜΠΕ,
“Αυτό που επιδιώκει σταθερά η κυβέρνηση είναι, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.
Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενός ποσού που ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μια έμπρακτη απόδειξη της παραπάνω θέσης. Όσο η χώρα βαδίζει με σταθερό βήμα έξω από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, όσο η οικονομία κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα επιταχύνεται η υλοποίηση της επιδίωξης που σας ανέφερα αρχικά.
Αυτή η πορεία συνεχίζεται και έχει ορόσημο το τέλος των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας τον ερχόμενο Αύγουστο. Επομένως, βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που θα κρίνει την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Και στόχος είναι αυτή η εποχή να αρχίσει να σκιαγραφείται ήδη από σήμερα” τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι χωρίς την πολιτική αλλαγή του 2015 «θα είχαμε και μια σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή ακραίας λιτότητας με περισσότερους φόρους και περικοπές και κανένα μέρισμα καθώς οι στόχοι του 4,5% της ΝΔ ήταν δυσθεώρητοι». Άλλωστε, προσθέτει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναίνεσε τώρα στο μέρισμα, λόγω της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης που δέχεται, όπως λέει.
Ταυτοχρόνως όμως, ο κ. Τζανακόπουλος προχωρά σε μετωπική, προσωπική, επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη. Τον κατηγορεί , ότι «θέλει στην πραγματικότητα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα της Θάτσερ και του Πινοσέτ στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι, «ευτυχώς δεν θα έχει την ευκαιρία του». Επίσης τον κατηγορεί για «κυνική» στάση στα θέματα διαφθοράς, φέρνοντας τρία παραδείγματα: την off shore της συζύγου του, την Siemens, το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων».
Ενώ επαναλαμβάνει, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, την επίθεση της κυβέρνησης κατά της οικονομολόγου και στελέχους της «Δράσης», Μιράντας Ξαφά, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει απαντήσει ειλικρινά για την σχέση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Ξαφά, ενώ θέτει το ερώτημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θέλει να υπονομεύσει την πορεία της χώρας.
Παράλληλα λέει για το βασικό πολιτικό αντίπαλο της κυβέρνησης ότι είναι «λίγο γκροτέσκο να εμφανίζεται ως πολέμιος της λιτότητας», αφού το κόμμα του, η ΝΔ, αποτελεί τον επίσημο εκφραστή στη χώρα, των πλέον ακραίων θέσεων των δανειστών, αποτελεί την παράταξη, της οποίας το πολιτικό πρόγραμμα, προϋποθέτει τη λιτότητα.
Με αφορμή δε, την υπόθεση των “Paradise Papers”, ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι «το στίγμα της γενικευμένης διαπλοκής και διαφθοράς είναι εγγεγραμμένο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει «άτοπα» τα σενάρια ανασχηματισμού και προσδιορίζει την εκλογική αναμέτρηση με τη λήξη της τετραετίας, τότε, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα κριθεί, όπως αναφέρει, αφενός από τη δυνατότητα σταθεροποίησης της οικονομικής θέσης της χώρας, αφετέρου από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών και τη θεμελίωση ενός νέου και κοινωνικά δίκαιου παραγωγικού μοντέλου. Με την κυβέρνηση –προσθέτει– να έχει ένα διπλό, μεγάλο, στόχο: έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία τον προσεχή Αύγουστο.
«Η χώρα αλλάζει μέρα με τη μέρα και βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της», είναι μια άλλη φράση –κλειδί του κυβερνητικού εκπροσώπου, που παραθέτει και όλα εκείνα τα επιμέρους στοιχεία που συνηγορούν, όπως υποστηρίζει, στο συμπέρασμα αυτό. Ας σημειωθεί ότι περιγράφει το στόχο για φοροελαφρύνσεις πιθανόν ακόμη και μέσα στο 2019.
Τέλος, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά και για την τραγωδία στη δυτική Αττική, και περιγράφει τα δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος, πρώτα για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων, και εν συνεχεία για την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, εδώ και δεκαετίες, άναρχης δόμησης, ένα σχέδιο για το οποίο έχουν ήδη βρεθεί πηγές χρηματοδότησης σημειωτέον.