Τσίπρας: Οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή και όχι να κάνουν καμπάνια από την φυλακή

Νέα πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση των δυο τους, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής μπορούν να δώσουν κυβέρνηση με συμμετοχή του πρώτου και του τρίτου κόμματος, εφόσον πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαψεύδουν Τσίπρας και Βαρουφάκης τα περί συνάντησής τους στο Σούνιο

Στην αρχή της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δέχτηκε ερώτημα σχετικά με την πρωινή δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο.

«Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατηγορίες και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην αριστερά συνολικά. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή, αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια προεκλογική, αλλά γιατί είχαν μία εγκληματική οργάνωση», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Θύμισε ότι είχε καταθέσει τροπολογία που θα μπορούσε να αποκλείσει κάθε κόμμα που θα είχε στους συνδυασμούς του καταδικασμένους. Για την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη απάντησε: «Γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, για μία τροπολογία που δεν ψηφίσαμε». Θύμισε, ακόμη, την καταγγελία του κ. Τζανερίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι τον κάλεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να διευθετήσει το θέμα. «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επιπλέον, ότι «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου».

«Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές, βγάζουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει η ΝΔ, δεν θα έχουμε αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά καινούργια πρόσωπα. Να σας πω ότι θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης. Κεντρικό θέμα την προηγούμενη περίοδο ήταν η πανδημία. Έχουμε ανθρώπους, όπως τον Όθωνα Ηλιόπουλο στο Επικρατείας, την κυρία Λινού, τον κ.Γεροτζιάφα, τον κ.Τσακρή; Έλεγαν ότι είναι με τους άριστους Πού είναι;», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. «Το 1ο με το 3ο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί, αν είναι η ΝΔ, δεν ξέρω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «εγώ δεν παρακολουθούσα τον κ. Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Με ενδιαφέρει να βάζει το κάρο πίσω από το άλογο».

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πει τις απόψεις του για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και θα το ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών. «Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αύριο θα καταθέσει «αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 βασικές δεσμεύσεις για την ερχόμενη τετραετία». «Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Την αλλαγή τη θέλει ο λαός. Το κρίσιμο είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην πράξη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι αναγκαίος και ο Βαρουφάκης, είπε ότι «τώρα θα βάλει στη συζήτηση τα περί νομίσματος; Χώρισαν οι δρόμοι μας με αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς αν σκέφτεται την αποχώρηση σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, είπε πως έχει απαντήσει πολλές φορές και ζήτησε να γίνει η αντίστοιχη ερώτηση και στον κ. Μητσοτάκη. «Όλοι κρινόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και πάει μακριά, και θα έρθει η ώρα να δούμε και πώς είναι η “σκορδαλιά χωρίς σκόρδο”», είπε.

Διέψευσε τα περί συνάντησης με Βαρουφάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε δημοσίευμα περί δήθεν συνάντησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη την Πρωτομαγιά, και έκανε λόγο για «fake news» και «τραμπικές μεθόδους». Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Απογευματινής» ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισκέφτηκε την εξοχική κατοικία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο Σούνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε εάν υπήρξε αυτή η συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «…και πιάσαμε τον Μάη…», απάντησε αρχικά, αστειευόμενος. και στη συνέχεια τόνισε: «Αναφέρθηκα σε μεθόδους Τραμπ, αυτές είναι οι τραμπικές μέθοδοι, τα fake news. Βγάζει λοιπόν η Απογευματινή του κ. Κουρτάκη ένα δημοσίευμα, το αναπαράγουν κάποιοι “παπαγάλοι” σε ραδιόφωνα το πρωί. Κι έρχεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη να διερωτηθεί γι’ αυτό».

«Κατανοώ τη δυσκολία που έχει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο στην Γερμανία τον κ. Σόιμπλε, που δεν είναι πια στα πράγματα, και τι του έχει μείνει; Το φάντασμα του κυρίου Βαρουφάκη, που στα θέματα του νομίσματος είχε την ίδια γραμμή με τον κύριο Σόιμπλε το 2015. Αυτόν τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη-Βαρουφάκη δεν μπορώ να τον εξηγήσω, είναι ανεξήγητος. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι είναι μονόπλευρος, αλλά νομίζω ότι και ο κύριος Βαρουφάκης έχει εμμονές, είναι δυνατόν το 2023 να ξαναφέρει αυτή την συζήτηση για σχέδια “Δήμητρα” και σχέδια δραχμής;», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ δεν κάνω συναντήσεις, ειδικά με αρχηγούς κομμάτων, στα κρυφά. Αυτές οι συναντήσεις, όταν και αν γίνουν, θα γίνουν φανερά. Το γεγονός ότι έχουμε απλή αναλογική δεν σημαίνει ούτε ότι θα έχουμε χαλαρή ψήφο, γιατί κατά πάσα βεβαιότητα θα βγάλει κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε αυτή την λογική της χαλαρής ψήφου, αλλά ούτε μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτή δεν είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τι είπε για την οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η πραγματική οικονομία στενάζει λόγω της ακρίβειας» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα- δάνεια σε φίλους δίνει ο κ.Μητσοτάκης. Η μέση επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει έξω από τράπεζα».

Μίλησε δε για την ακρίβεια, λέγοντας ότι έχουμε στα τρόφιμα 14,5 % πληθωρισμό, έχουμε κρατική αισχροκέρδεια, «4,5 δισ. παραπάνω το 2022 από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ. Σε όλον τον κόσμο μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι. Όταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός ο πληθωρισμός ήταν 1%», είπε. Ερωτηθείς εάν θα μειώσει τον ΦΠΑ εάν κάνει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ναι.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ, 5,5 δισ ευρώ. «Τον Σεπτέμβριο τα είχαν κοστολογίσει τα ίδια 25 δισ., τώρα λένε 70; Όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ο κ.Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι τράπεζες διασώθηκαν. «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, προστάτευσα την κοινωνία και έφερα συμφωνία που έφερε διέξοδο. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές, αναβαθμίστηκε η χώρα κατά δύο επενδυτικές βαθμίδες», είπε χαρακτηριστικά.

Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, λέγοντας ότι «ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά διότι 15 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα και ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία; Η Τουρκία δίνει το 60% στην εγχώρια βιομηχανία. Τα χρήματα πρέπει να δίνονται με φειδώ, στοχευμένα και με έλεγχο. Θα επιδιώξουμε συμμετοχή στα προγράμματα για την εγχώρια βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν λύνει το πρόβλημα, «αν κρίνεται για επιχειρησιακούς λόγους ότι πρέπει να επεκταθεί δεν έχουμε αντίρρηση. Πρέπει να αλλάξει πολιτική στην ΕΕ, το προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ