Τσίπρας: Ο Γλέζος είναι ένα ζωντανό σύμβολο

Τσίπρας: Ο Γλέζος είναι ένα ζωντανό σύμβολο

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι να καταγράψεις τον τρόπο που σκέφτεται, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον Μανώλη Γλέζο με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Ρένας Δούρου «Μια κουβέντα με τον Γλέζο».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας «το ζήτημα με τον Μανώλη δεν είναι να καταγράψεις τι έχει περάσει και τι έχει κάνει στη ζωή του. Το βιογραφικό του είναι τεράστιο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να καταγράψεις τον τρόπο που σκέφτεται, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, και ο οποίος είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Αυτό νομίζω είναι η μεγάλη συνεισφορά του βιβλίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο Γλέζος είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Πεισματάρης, αποφασιστικός, μαχητικός αλλά ταυτόχρονα και γήινος, προσιτός, ανοιχτός. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός. Δεν μπορείς να τον συγκρίνεις με κάτι άλλο, ούτε να του αποδώσεις κάποια ιδιότητα. Φαίνεται ότι το καλούπι από το οποίο τον έφτιαξαν έχει καταστραφεί. Αυτό δεν είναι το συμπέρασμα. Είναι η αφετηρία από την οποία ξεκινάει ο αναγνώστης του βιβλίου».

«Ο Γλέζος είναι ένα ζωντανό σύμβολο, παρόλο που δεν του αρέσει να το ακούει», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε ότι «το σημαντικό είναι ότι δε λειτούργησε ποτέ έτσι, ούτε επαναπαύτηκε μέσα στα όρια των συμβολισμών που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτόν», αλλά συνέχισε την πορεία του «παρεμβαίνοντας διαρκώς στα πράγματα, με το πείσμα, την μαχητικότητα και την αγνότητα που τον διακρίνουν».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος, «ο οποίος συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αντί να επιλέξει μια διαρκή τιμητική παρουσία στην Ελληνική Βουλή, πήγε και έγινε κοινοτάρχης στο χωριό του. Και στη μέση της θητείας του, παρέδωσε το αξίωμα του κοινοτάρχη σε άλλον, και ο ίδιος παρέμεινε ενεργό μέλος του κοινοτικού συμβουλίου» και συμπλήρωσε «να το πούμε στα ίσα. Με τα δεδομένα πολιτικής συμπεριφοράς στα οποία είμαστε σήμερα συνηθισμένοι, αυτό είναι κάτι σχεδόν αδιανόητο. Ακόμα και για την Αριστερά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δύο πράγματα διατρέχουν κάθε σημείο της αφήγησης του βιβλίου: «το ένα είναι η εκπληκτική αμεσότητα του Μανώλη, ο απλός τρόπος με τον οποίο διατυπώνει την σκέψη του για οτιδήποτε. Το άλλο είναι το πόσο εφηβικά ανήσυχο είναι το μυαλό του και η σκέψη του. Σε πόσα πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να αναφέρεται: Από τον Όμηρο μέχρι τη διαχείριση υδάτινων πόρων, και από την γλωσσολογία μέχρι τον σοσιαλισμό με δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την προσήλωσή του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Όπως σημείωσε «μια προσήλωση που φανερώνει τον πατριωτισμό του, που είναι γερά δεμένος μέσα του με τον διεθνισμό. Αυτή η προσήλωση διακρίνεται σε κάθε σημείο της αφήγησής του. Και καλύπτει από τα θέματα της ανάπτυξης, μέχρι τα ζητήματα δημοκρατίας και εθνικής αξιοπρέπειας. Αν η Αριστερά βασανίζεται δεκαετίες από το δίλημμα πατριωτισμός ή διεθνισμός, δεν χρειάζεται να χαλάει τον χρόνο της σε ατελείωτες συζητήσεις. Αρκεί να κοιτάξει τον Μανώλη Γλέζο για να συνειδητοποιήσει ότι τα δύο αυτά πράγματα συνδέονται διαλεκτικά, αρκεί να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και την ταυτότητά σου. Σε αυτό το πεδίο πρέπει να εντάξουμε και τον αγώνα του Μανώλη για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, ούτε σχετίζεται με την κρίση και τους σημερινούς συσχετισμούς. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Και αυτό αποτυπώνεται εξαιρετικά και στον τίτλο του βιβλίου του: «Και ένα μάρκο να ήταν..».

Σχετικά με την εκλογή του Μανώλη Γλέζου ως ευρωβουλευτή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ένα περιστατικό: «με ρώτησε ένας δημοσιογράφος: Πως θα πάει στις Βρυξέλλες, που έχει πρόβλημα να ταξιδεύσει με αεροπλάνο. Τους απάντησα είναι ικανός να πάει ακόμα και με ποδήλατο, τίποτα δε θα τον εμποδίσει να το καταφέρει». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μας δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τη τελευταία εκλογική αναμέτρηση, να δώσουμε τη δυνατότητα στο λαό μας να τιμήσει με τη ψήφο του, την ακάματη προσφορά του Μανώλη Γλέζου στο τόπο και στους λαϊκούς αγώνες. Το μισό εκατομμύριο σταυροί που πήρε στις ευρωεκλογές, αριθμός πρωτοφανής για τα ελληνικά εκλογικά δεδομένα, μιλάει από μόνο του. Και νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή, που στο πρόσωπο του Μανώλη, συμπεριλαμβάνει όλη τη γενιά των αγωνιστών, ιδιαίτερα των ανώνυμων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στο βωμό της ανεξαρτησίας, της λευτεριάς, της δημοκρατίας και της προκοπής της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στη συγγραφέα, Ρένα Δούρου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία της Ρένας είναι εξαιρετική, όχι μόνο για την σοβαρότητα με την οποία δούλεψε το υλικό της, αλλά και για την ανιδιοτέλεια και τον σεβασμό με τον οποίο δούλεψε». Όπως σημείωσε «η Ρένα ξεκίνησε αυτή τη δουλειά, πολύ πριν φανταστεί ότι η παρουσίασή της θα την έβρισκε να δίνει τη μάχη της περιφέρειας και πολύ περισσότερο ότι θα την έβρισκε στη θέση της πρώτης εκλεγμένης αριστερής περιφερειάρχη. Είναι το μεγαλύτερο αιρετό αξίωμα που καταλαμβάνει υποψήφια της αριστεράς στη σύγχρονη ιστορία του τόπου». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυρία Δούρου έδωσε αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση, καθώς, όπως είπε «τόλμησε να αφήσει κάθε βεβαιότητα και την ασφάλεια της βουλευτικής της έδρας, όταν οι δημοσκοπήσεις την έδιναν 11 μονάδες πίσω και να μπει στη μάχη για να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά. Και τα κατάφερε. Ο κόσμος αυτή την ανιδιοτέλεια την πιστώνει, ιδίως στους πολιτικούς της αριστεράς. Γιατί τους έχει συνηθίζει να αγωνίζονται για τις ιδέες τους, ακόμα και να θυσιάζονται για τις ιδέες τους, όπως γινότανε στα χρόνια του Μανώλη».

Στην παρέμβαση της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Μανώλη Γλέζο με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου, σημειώνοντας πως πολλές φόρες η κουβέντα είχε συγκρουσιακό χαρακτήρα, καθώς είναι και οι δυο πεισματάρηδες. Εξάλλου, η κυρία Δούρου σημείωσε πως ο Μανώλης Γλέζος «για μια ακόμη φορά, είναι έτοιμος να ξεκινήσει αύριο το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες. Για να δώσει τον αγώνα για το νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και ηθικά επιβεβλημένο αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις απέναντι στην Ελλάδα».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μανώλης Γλέζος ευχαρίστησε τον πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαρουάν Τουμπάσι και τον πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, Vu Binh, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, καθώς και μια δημοσιογράφο από την Ουκρανία, η οποία είχε έρθει στην Αθήνα, ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα, αλλά έχει καταφέρει να γίνει η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ