Τσίπρας: Η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της – Αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανήσυχος με την αναθεωρητική τακτική του Ερντογάν, τονίζοντας πως η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί αυτό. Κρατάει μία ουδετερότητα. Ο Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν. Είπε ότι η Τουρκιά ήταν δίπλα του, δίνοντας drone στην Ουκρανία.»

«Η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή. Δεν είναι -όπως έλεγαν πολλοί- απομονωμένη, είναι περισσότερο υπολογίσιμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων (ΗΠΑ και Ε.Ε.). Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να το αξιοποιεί αυτό. Διατηρεί μία ουδετερότητα για να έχει οφέλη και στη Δύση και στην Ανατολή. Ο κ. Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο Ερντογάν. Είπε ότι η Τουρκιά ήταν δίπλα του, δίνοντας drone στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμη η Τουρκία για να μεσολαβήσει, αν υπάρξουν συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ειδικά τώρα πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Μετά από μία δύσκολη περίοδο (σ.σ. με το Oruc Reis) θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία ο κ. Μητσοτάκης κι να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Το ίδιο έκαναν σε κρίσιμε στιγμές και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Ανδρέας Παπανδρέου» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για το αν μπορεί να υπάρξει σήμερα  λύση με την Τουρκία του Ερντογάν στη βασική μας διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Λέω ότι αν μπούμε σε μία λογική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με κομμένους τους διαύλους επικοινωνίας και μία κούρσας εξοπλισμών χωρίς όριο, αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα μας φέρει λύση. Εξοπλισμούς κάνεις για να μη φτάσεις σε θερμό επεισόδιο. Έπρεπε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, να είχαμε θέσει ως όρο την πρόοδο της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ την παραπομπή στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα είναι χειρότερη με Τουρκία.» συνέχισε ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

« Υπερψηφίσαμε τα 18 Rafale και τις φρεγάτες Μπελαρά. Καταψηφίσαμε επιπλέον εξοπλιστικές προμήθειες. Δεν θέτω δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο”. Λέμε ενίσχυση, αλλά με σύνεση για να μην βρεθούμε ξανά σε συνθήκες δημοσιονομικής εκτροπής. Αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής μας ακεραιότητας. Το μέσο δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί. Είναι και η διπλωματία, η οικονομία, η ενεργειακή αυτάρκεια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ