Τσίπρας: Αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε χρεοκοπήσει – ΒΙΝΤΕΟ

Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση για την οικονομική αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας εξαπέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μάλιστα, αποκάλυψε πως μετά το Πάσχα θα καταθέσει πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για τα οικονομικά εν μέσω της πανδημίας. «Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα να στηριχθεί η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί δεν προχωρά στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα». «Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει»είπε ο κ. Τσίπρας φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη φυσική και σε αντιδιαστολή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων 14.3 δις ευρώ επέκταση και τα υπόλοιπα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε», υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δοθούν τώρα για να κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις» εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν δοθούν τώρα, «θα βρεθούμε να ζήσουμε σε μια χειρότερη περίοδο από εκείνη των μνημονίων». «Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα η κυβέρνηση και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Που είναι τα 14 δις που δίνει όπως είπε στο διάγγελμά του; 4 δις δίνει συνολικά. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δις; Για ποιο λόγο μεχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει», υποστήριξε. «Δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες», επισήμανε. Εξηγώντας ποια είναι η μομφή στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε «να σπάσει ο κουμπαράς» υπέρ όμως της Εργασίας, της Οικονομίας και της Κοινωνίας. Ο κουμπαράς είναι 37 δις. Τα 16 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές των δανειακών μας υποχρεώσεων. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει…».

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να δώσουμε τα εύσημα στον Ηλία Μόσιαλο με τον οποίο είχα μιλήσει, για τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε», είπε ο κ. Τσίπρας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, όπου όπως είπε όσο μακάβριο και αν είναι αυτό, έχει λιγότερους θανάτους εν συγκρίσει με τον παγκόσμιο όρο. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η «Ιταλία μας χτύπησε καμπανάκι». «Είχα πει σε συνέντευξη πριν μία εβδομάδα στον κ. Χατζηνικολάου ότι θεωρώ αδιανόητο να σκέφτεται και να κάνει εκλογές, τώρα πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί αδιανόητο να κάνει εκλογές, το προχθεσινό διάγγελμα ήταν προεκλογικό, μίλησε ως πολιτευτής», είπε μεταξύ άλλων ο Τσίπρας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ