• Τσίπρας: Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις

  4:20 μμ, Τρίτη 14 Απρ 2020 4:20 μμ, Τρίτη 14 Απρ 2020

  Τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού στην οικονομία και την αγορά εργασίας, έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι «θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ' ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

  Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και εκπροσώπους εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη μας ήτανε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία», και συνέχισε λέγοντας: «Όμως νομίζω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα, και τις δυσκολίες αυτής της επόμενης ημέρας, καθώς βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ύφεσης, για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ' ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό, κατά την άποψή μας, θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων, του 2012 – 13».

  «Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Κρούουμε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά».

  Σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας όπου παραμένουν εν λειτουργία, όπως παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ στις μεταφορές, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, θα έλεγε κάνεις, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

  Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Άρα, λοιπόν, ξεκινώντας εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους αυτούς, έχοντας εσάς βεβαίως που τους εκπροσωπεί μπροστά μου, και μεταφέροντας μία τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ πρέπει να είναι έμπρακτο πρώτα από όλα με τη διασφάλισή των όρων υγιεινής, τη διασφάλιση δηλαδή της δικής σας υγείας, των εργαζομένων αυτή τη στιγμή μέσα ατομικής προστασίας και, δεύτερον, μέσα από την διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα