Τσίπρας από Λέσβο: Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία να σταθεί στα πόδια της

Με δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας, καταστηματάρχες και προέδρους παραγωγικών φορέων, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην αγορά της Μυτιλήνης.

Στην κατάμεστη από κόσμο Ερμού, άνθρωποι κάθε ηλικίας, μικροί μαθητές Γυμνασίου, παιδιά δημοτικού, ηλικιωμένοι, αγκάλιαζαν τον Αλέξη Τσίπρα, έβγαζαν φωτογραφίες μαζί του και τού μετέφεραν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αγορά ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Γιάννη Μουτζούρη, τον πρόεδρο των καταστημάτων Εστίασης και Καφέ «Ασπίδα», Νίκο Γιαννάκα καθώς και πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.

Αλέξης Τσίπρας- Λέσβος

Ο κ. Μουτζούρης μετέφερε το κλίμα της περιόδου και τις δυσκολίες που βιώνει ο εμπορικός κόσμος με τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την περίοδο της πανδημίας και τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας. Όπως είπε ο Γ. Μουτζούρης, εκφράζονται φόβοι απολύσεις εργαζομένων και λουκέτα σε καταστήματα μετά το Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αιτήματα που μετέφερε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Γιαννάκας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την εστίαση και ότι ήδη έχουν αρχίσει τα λουκέτα στα καταστήματα.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κατάσταση στην οικονομία της χώρας εξαιτίας των ανατιμήσεων είναι πολύ δύσκολη, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και τώρα η κυβέρνηση ας μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και τον Ειδικό φόρο καυσίμων.

«Όλα αυτά δεν θα επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό από ό, τι οι σπατάλες, οι απευθείας αναθέσεις, οι κλειστοί διαγωνισμοί και οι αγορές δίχως σχέδιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την περιοδεία του στην αγορά της Μυτιλήνης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

Αλέξης Τσίπρας- Λέσβος

«Δυστυχώς η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται. Ιδίως σε περιοχές που δεν προσμένουν να αλλάξουν τα πράγματα άρδην από τον τουρισμό, η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη.

Σήμερα στη Μυτιλήνη μίλησα με ανθρώπους της αγοράς και διαπίστωσα και εδώ, όπως και παντού, την ίδια απόγνωση και την ίδια θλίψη σε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα γιατί θα οδηγηθούμε σε συνθήκες κοινωνικής έντασης, κοινωνικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης. Δεν μπορεί όταν η βενζίνη έχει σκαρφαλώσει στα 2,5 ευρώ, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11% και όταν το εισόδημα συρρικνώνεται, όταν η σύνταξη δεν επαρκεί για να βγει η τρίτη εβδομάδα του μήνα, να θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις.

Είναι αναγκαίο έστω και τώρα να δούμε την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση λέει ότι το ποσό αυτό είναι γύρω στο 1,4 δισ. για ολόκληρο το χρόνο, αλλά έχουν περάσει ήδη έξι μήνες. Έστω τώρα, μέχρι τέλος του χρόνου με 700 εκατ. δεν θα βγει έξω ο Προϋπολογισμός. Πρέπει να πάρει ανάσα ο μέσος πολίτης που επιβαρύνεται δυσβάσταχτα, να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και κατανάλωσης. Δεν θα μας βγάλει έξω από τον προϋπολογισμό περισσότερο από όσο μας βγάζουν οι σπατάλες, οι απευθείας αναθέσεις, οι κλειστοί διαγωνισμοί, οι αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων δίχως σχέδιο που ανακοινώνονται και χωρίς να είναι ενήμερο το ΚΥΣΕΑ.

Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία. Πρέπει να στηρίξουμε την μικρή και μεσαία επιχείρηση, το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, για να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της».

Δείτε την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ