Τσίπρας από Δελφούς: Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να τρέξει μόνος του και να έρθει δεύτερος

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και μεταξύ άλλων τόνισε αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει την αίσθηση ότι δεν έχει αντίπαλο και κινδυνεύει να τρέξει μόνος του και να έρθει δεύτερος».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, να μπορέσει δηλαδή η Αριστερά να κρατήσει τα ποσοστά της για να μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και μάχες όχι ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά αλλά το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων με κάποια από αυτά να βγαίνουν πρώτα».

Ελληνική οικονομία

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι βάσεις μπήκαν την περίοδο 2015-2019. Ρυθμίσαμε το χρέος και μπήκαμε σε μια άνοδο ανάπτυξης. Έκπληξη θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα μεγέθη να μην είναι θετικά. Εκφράζω την ανησυχία μου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αν αναλύσουμε τα ποσοστά, περίπου το 70% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, έχουμε μια μείωση των επενδύσεων, έχουμε μια μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές εκ των οποίων οφείλονται στην κατοικία και έχουμε το έλλειμμα των συναλλαγών».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτά όλα πρέπει να μας προβληματίσουν. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει δείχνει ότι η ακρίβεια που δεν είναι εισαγόμενη, προκαλεί ασφυξία στα νοικοκυριά.

Στο επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος αποκλίνουμε από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2007 ήταν στο 77% του μέσου όρου και το 2023 έχει κατρακυλήσει στο 47%. Το μεγάλο ερώτημα είναι όχι αν θέλουμε να μένουμε Ευρώπη, αλλά να γίνουμε Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας και όχι της Κεντρικής Ευρώπης».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ