Τσίπρας: Απαράδεκτη η διατύπωση Βερναδάκη για την Κεραμέως – Ο Μητσοτάκης να αποβάλει τον Συρίγο

Να αποβάλει τον Άγγελο Συρίγο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και την κυβέρνηση ή να παραιτηθεί ο ίδιος, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή για το Πολυτεχνείο και την Χούντα στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

“Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας μας”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι η τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου ήταν μία “πρωτοφανής αναθεώρηση της ιστορίας”. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως επρόκειτο για μία “προαποφασισμένη” και μια “πολύ καλά μελετημένη ομιλία σας και είστε υπουργός για τα δημόσια Πανεπιστήμια…” και διατύπωσε το ερώτημα, εάν “είναι αυτή η θέση η επίσημη της ΝΔ; Απαντήστε μας. Εκφράζουν τη ΝΔ και την κυβέρνηση όσα είπε ο κ. Συρίγος ενδεχομένως για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο; Ή μήπως είναι συνολική γραμμή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος από αυτό το βήμα μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την έννοια ‘λαός’, ίσως επειδή έχει ερωτευτεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ”.

Περιμένω μία απάντηση ή να ανακαλέσει ο κ. Συρίγος ή ο αρχηγός σας. Ή να αποβάλλει από την κοινοβουλευτική του ομάδα και από την κυβέρνηση τον κ. Συρίγο ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Άλλη λύση δεν βλέπω σε αυτήν την ασύμβατη τοποθέτησή του με το αξίωμά του και με την πρόσφατη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατίας στον τόπο μας. Αλλά αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά, δεν θα γίνει όμως και η μετάλλαξη της ίδιας της Δημοκρατίας, θα μείνει η μετάλλαξη της ΝΔ. Δεν θα γίνει μετάλλαξη και του δημόσιου Πανεπιστημίου στον τόπο μας. Και βλέποντας και τους αγαπητούς συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ, αλήθεια με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση;”, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην διατύπωση του Χριστόφορου Βερναδάκη για την Νίκη Κεραμέως, χαρακτηρίζοντάς την ως “ατυχή, άστοχη, απαράδεκτη και καταδικαστέα”, που “δεν εκφράζει ούτε το κόμμα μας ούτε εμένα προσωπικά”.

“Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγγνώμη;” είπε και συνέχισε λέγοντας: “Είναι ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι σε μια καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να αντιπαραβάλει ορολογία χαμαιτυπείου; Να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη; Αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού και είναι ύβρις απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί και τη Δημοκρατία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ