Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει σημασία και αξία η αντίδραση Ελλάδας και ΕΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις της Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες δεν έχουν καμία αξία και σημασία.

«Η αντίρρηση που εκφράζεται σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της Ένωσης «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το sigmalive, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως: «Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας.

Η αντίρρηση που εκφράζεται σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για τη θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές που έχει εκδώσει άδειες, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και θέτει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης μέσω διεθνών δικαστικών μέσων είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ