Τουρκικά F-16: Επικίνδυνα παιγνίδια με αερομαχίες στο Αιγαίο

Οι προκλήσεις των τελευταίων ημερών από αέρος με F-16 στο Αιγαίο αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μόλις πριν από λίγες ημέρες γράφαμε στο enikos.gr για το πως η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες «κουρελιάζει» κάθε όρο του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε την απουσία προκλήσεων κατά την διάρκεια προγραμματισμένων Εθνικών Ασκήσεων.

Από την περασμένη Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η Διακλαδική Άσκηση Παρμενίων, η Τουρκία κάθε μέρα προκαλεί από αέρος στο Αιγαίο.

Μέχρι και χθες, 30 Σεπτεμβρίου, τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 188 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

F-16

Ενδεικτικό του μεγέθους προκλητικότητας είναι το γεγονός ότι όλον τον Αύγουστο είχαν σημειωθεί 184 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 4 λιγότερες απ’ όσες σε μια εβδομάδα.

Σε καμία περίπτωση βεβαίως τα «γαλάζια φτερά» δεν έμειναν άρπαγα. Το δόγμα μηδενικής ανοχής, που διέπει πλέον την Πολεμική Αεροπορία, συνεπάγεται αναχαιτίσεις, που οδηγούν σε σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο, εκ των οποίων 17 κατέληξαν σε εμπλοκές από τα ελληνικά μαχητικά.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εμπλοκών του έτους, ανεβάζοντας μάλιστα τον συνολικό αριθμό του Σεπτεμβρίου στις 30.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ