Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν ψάχνει για όπλα

Την ώρα που βυθίζεται η τουρκική λίρα, ο σουλτάνος Ερντογάν διαπραγματεύεται εξοπλιστικές συμφωνίες με Ρωσία, Νότια Κορέα και Ισπανία.

Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Την Πέμπτη, στο Συνέδριο του ΝΑΤΟ για τη Βιομηχανία, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε την ανάγκη προμήθειας συστημάτων από βιομηχανίες των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες τηρούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, διατηρώντας τη συμβατότητα με τα νατοϊκά εξοπλιστικά συστήματα.

Με την προμήθεια των ρωσικών S-400, η Τουρκία έχει ήδη θέσει εαυτόν εκτός εξίσωσης, εξ ου και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, μέσω της αποπομπής από το πρόγραμμα των F-35.

Και τώρα, με αφορμή τη μη αγορά 40 νέων F-16 και του πακέτου αναβάθμισης για άλλα 80, φέρεται να στρέφεται στην προμήθεια και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Για πολλούς, αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι εδώ και δύο χρόνια, από τις 27 Αυγούστου του 2019, η Τουρκία ψάχνει να βρει την ιδανική αφορμή για τον πλήρη εναγκαλισμό της με τη Ρωσία.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Η λίρα βυθίζεται, η οργή γιγαντώνεται για τον Ερντογάν

Σε δρόμο χωρίς επιστροφή φαίνεται να έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα ο ανορθόδοξος πόλεμος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα επιτόκια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τρόμο στους Τούρκους επιχειρηματίες, αλλά και τεράστιες πλέον δυσκολίες στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Τούρκων που παλεύουν για να «βγάλουν» τον μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, λειτουργώντας κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ερντογάν, μείωσε πάλι το επιτόκιο και η τουρκική λίρα έχασε σε πέντε ημέρες σχεδόν το 11,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Με το ευρώ να έχει ξεπεράσει τις 12 τουρκικές λίρες, ο μηνιαίος ελάχιστος μισθός στην Τουρκία, τον οποίο λαμβάνει το 45% των εργαζομένων στη χώρα, είναι σήμερα 235,5 ευρώ, ενώ ο μισθός ενός καθηγητή κρατικού πανεπιστημίου είναι οριακά στα 1.000 ευρώ.

Με τον πραγματικό πληθωρισμό να εκτιμάται από Τούρκους οικονομολόγους σχεδόν στο 40%, η καθημερινή ζωή του μεγαλύτερου μέρους των Τούρκων έχει σήμερα μετατραπεί σε βιοπάλη. Στην Τουρκία κανείς πια δεν τολμά να προβλέψει τη συνέχεια, αλλά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν για μία ακόμα φορά αρχίσει να οργιάζουν, καθώς τόσο πολιτικοί της αντιπολίτευσης όσο και επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι, όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι πλέον για τον Ερντογάν, το ΑΚΡ και τους εθνικιστές συμμάχους τους του ΜΗΡ να επικρατήσουν.

Αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη πλέον κάνουν λόγο για «αιμορραγία» του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, που χάνουν σταθερά ψήφους, καθώς οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων τους, αυξάνονται ραγδαία

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ