Την ριζική διαφοροποίηση του κλίματος στις σχέσεις με την Τουρκία, επισήμανε στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αναλυτής διεθνών θεμάτων καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, σημειώνοντας ότι έχουν πέσει οι τόνοι.
«Δεν είναι μόνον η θερμή συνάντηση. Δεν υπάρχουν υπερπτήσεις επάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι παραβιάσεις με μαχητικά και συνεχίζονται σποραδικά οι πτήσεις των drones. Αυτή η κατάσταση λογικά θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές.
Είναι μία κατάσταση που ικανοποιεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Ο Ερντογάν ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό περιφρονούσε τις επιθυμίες Ευρωπαίων και Αμερικανών, τώρα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς πρέπει να απευθυνθεί στην Δύση για να βρει τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το κόστος ανοικοδόμησης, όπως είπε. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να βρεθούν ούτε από τις αραβικές μοναρχίες, ούτε από την Ρωσία ούτε από την Κίνα. Άρα θα πρέπει να απευθυνθεί η Τουρκία προς την Δύση. Προκειμένου να εξασφαλίσει αυτό το ποσό, θα πρέπει να δεχτεί τους όρους της Δύσης.
Στο ερώτημα αν το κλίμα θα είναι παρόμοιο και μετά τις εκλογές, είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση, είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε σημειώνοντας ότι «επειδή ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι πάγιος και διαρκής, (αρκεί να σας πω ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την ενόχληση της Τουρκίας για την αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων από την Ελλάδα, τα οποία προφανώς θα κατευθυνθούν στα νησιά,) άρα θα πρέπει η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι εννοεί όχι μόνο την αποκλιμάκωση, αλλά και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με ενέργειες, όπως επί παραδείγματι θα μπορούσε να είναι η απόσυρση του τουρκολιβυκού συμφώνου ή η αναδίπλωση σε σχέση με την Γαλάζια Πατρίδα, αν και για τα δύο αμφιβάλλω, αλλά εδώ είμαστε για να τα δούμε», κατέληξε ο κ. Φίλης.
Διπλωματικές πηγές: Μυστικές συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για περίπου 20 ημέρες
Μετά από διμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26. Η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)
Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι αυτή έχει ως πυξίδα της το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία (3Δ) και έχει ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.