Το plan B της Αθήνας για τη Λιβύη – Πώς ετοιμάζεται να απαντήσει στις τουρκικές παγίδες

Ένας πόλεμος συμφερόντων για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου που συνδέεται άμεσα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων αλλά και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής πραγματοποιείται στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Μια κρίση στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ παράλληλα αξιοποιεί στην προσπάθειά της να επιβάλει νέα τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μέσω και των δύο μνημονίων συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας επιχειρεί να απαντήσει σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μέσω ενός συμμαχικού τείχους η Αθήνα, με ανώτατες διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι η υπόθεση της Λιβύης είναι ένα πολύπλοκο διπλωματικό πόκερ με επικίνδυνες παγίδες στο οποίο η ελληνική πλευρά δίνει τις δικές της μάχες με πολύτιμο σύμμαχο το Παρίσι ενώ αναμένει και τις εξελίξεις από τη συνάντηση του Βερολίνου.

Στον νέο σχεδιασμό πρώτος στόχος της ελληνικής διπλωματίας παραμένει η ακύρωση στην πράξη του μνημονίου Τουρκίας – Τρίπολης, που αφορά στον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών και να μην θυσιαστεί στον βωμό των εξελίξεων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι λόγω του μεγέθους της, της οικονομικής κρίσης αλλά και του ότι η Ελλάδα δεν κινείται στο πεδίο των εξοπλιστικών ως παράγοντας η επιρροή της και ο ρόλος της πρέπει να είναι σε διαφορετική βάση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στα “ΝΕΑ”, ακόμη και η αξιοποίηση διαφορετικών “προσώπων” της Ουάσινγκτον και η ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, με τρόπο που θα καταστήσει σημαντική την Ελλάδα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή μπορούν να συμβάλουν.

Στη σκιά των εξελίξεων αποφασιστικός σταθμός για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζεται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου. Τα συμφέροντα του Παρισιού στην Αν. Μεσόγειο φέρνουν τον Μακρόν πιο κοντά από όλους στα ελληνικά συμφέροντα, τη στιγμή που η Ιταλία δείχνει μάλλον να αμφιταλαντεύεται προσπαθώντας να κρατήσει την επιρροή της στη Λιβύη.

Η Αθήνα θα συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές, ενώ κρίνει ως σημαντική τη στάση του στρατηγού Χαφτάρ στη Μόσχα, ο οποίος έχει ενστάσεις για την εμπλοκή της Τουρκίας στη λύση και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες με ορίζοντα το Βερολίνο, όπου η Άγκυρα θα είναι παρούσα, καθώς και την τελική θέση της Μόσχας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ