Το «παράθυρο» που ψάχνει ο Κανελλόπουλος για το κόμμα Κασιδιάρη – Tι λένε συνταγματολόγοι στο enikos.gr

Ομόφωνα εξελέγη την Τρίτη πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες» ο πρώην αντιεισαγγελέας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, στο πανελλήνιο συμβούλιο που διεξήχθη. Ο ίδιος μίλησε στο enikos.gr και ξεκαθάρισε πως ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης, Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι κανονικά υποψήφιος στην Α’ Αθήνας.

Ηλίας Κασιδιάρης: Το «τρικ» για να κατέβει το κόμμα του στις εκλογές και οι αντιδράσεις – Τι λένε στο enikos.gr εκπρόσωποι του νομικού κόσμου

του Μίλτου Σακελλάρη

Το βασικό ερώτημα φυσικά παραμένει αν ο Κασιδιάρης με αυτή την «ντρίπλα» που επιχειρεί, θα μπορέσει να πείσει ότι δεν είναι αυτός ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος και έτσι να καταφέρει να μπει στη Βουλή από το «παράθυρο», μετά την ψήφιση νόμου που βάζει “φρένο” στην υποψηφιότητά του. Έγκριτοι συνταγματολόγοι ξεκαθαρίζουν στο enikos.gr πως σε περίπτωση που ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι υποψήφιος βουλευτής, τότε βάσει νόμου θα πρέπει να αποκλειστεί ολόκληρο το κόμμα «Έλληνες» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Κασιδιάρης: Τα νομικά «τερτίπια» του για να παρακάμψει το «μπλόκο» – Παραδίδει το τιμόνι σε πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Οι δηλώσεις Κανελλόπουλου

«Το αρμόδιο καταστατικό όργανο συνεδρίασε χθες και προέβη στην τροποποίηση του καταστατικού του. Εν συνεχεία προέβη εμού ως προέδρου του κόμματος. Με βάση αυτό το καταστατικό, εντός της εβδομάδος, με σχετική δήλωση θα το καταθέσουμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από εκείνη τη στιγμή έχει επίσημη μορφή η τροποποίηση», μας είπε ο κ. Κανελλόπουλος. «Δεν θα γίνει στις 5 Μαΐου διαδικασία επί του ακροατηρίου. Όταν κατατεθούν οι συνδυασμοί, θα αποφασιστεί αν θα κατέλθει στις εκλογές. Θα κατατεθεί υπόμνημα. Ο κ. Κασιδιάρης θα είναι κανονικά στις εκλογές, έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Θα είναι στην πρώτη Αθηνών. Είναι ο ιδρυτής του κόμματος από το 2020. Υπάρχει ο νόμος με τον οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά η απαγόρευση του. Από το 1864», ανέφερε ο πρώην αντιεισαγγελέας στο enikos.gr.

Ο αποκλεισμός του κόμματος και η απόφαση του Αρείου Πάγου

Εκπρόσωποι του νομικού κόσμου ξεκαθαρίζουν με δηλώσεις τους στο enikos.gr πως το κόμμα του Κασιδιάρη θα πρέπει να αποκλειστεί από τις ερχόμενες εκλογές, καθότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Συγκεκριμένα, απαγορεύει την κάθοδο στις εκλογές υποψηφίων που έχουν ακόμη πρωτόδικες καταδίκες για ορισμένα αδικήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η απαγόρευση έχει ισχύ ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες όσοι έχουν καταδικαστεί δεν ηγούνται των κομματικών σχηματισμών, ωστόσο συνιστούν την πραγματική τους ηγεσία.

Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος)

«Ο νόμος δίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Ειδικά στην περίπτωση που ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής είναι καθαρή η κατεύθυνση του νόμου. Βάσει αυτού θα πρέπει να αποκλειστεί ολόκληρο το κόμμα από την εκλογική διαδικασία. Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει καταδικαστεί, όχι αμετάκλητα αλλά σε οποιονδήποτε βαθμό σε τρία συγκεκριμένα εγκλήματα, την εσχάτη προδοσία, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου δύναται να θέσει το κόμμα αυτό εκτός εκλογικής διαδικασίας. Οπότε σε αυτή την περίπτωση ο Άρειος Πάγος έχει δικαίωμα – και καθήκον κατά την προσωπική μου άποψη- να πει «όχι» στο κόμμα του για κάθοδο στις εκλογές.

Η απόφαση θα… δυσκολέψει αν δεν είναι υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κριθεί η σχέση που μπορεί να έχει ο ίδιος με το κόμμα. Θα πρέπει ο Άρειος Πάγος να βρει απαντήσεις, δηλώσεις, πράξεις, στοιχεία για να κρίνει αν αυτό το πρόσωπο είναι ο πραγματικός ηγέτης και έχει βάλει κάποιον άλλον “μπροστινό”. Σίγουρα πάντως θα είναι ένα σημαντικό βήμα και μόνο να μην είναι υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης στις εκλογές» τόνισε ο συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος και πρόσθεσε: «Η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο δεν έχει νομική επιρροή από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι καταδικασμένο πρόσωπο. Βάσει Συντάγματος δεν μπορούμε να κρίνουμε τις πολιτικές απόψεις κανενός προσώπου. Αυτό που έχει νομική επιρροή είναι το εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει σχέση με το κόμμα».

Χαράλαμπος Τσιλιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου)

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Χαράλαμπος Τσιλιώτης τόνισε στο enikos.gr ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε, ορίζει ότι για να συμμετάσχει ένα κόμμα στις εκλογές θα πρέπει η ηγεσία του κόμματος και τα μέλη του να μην έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το αδίκημα της σύστασης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Θα πρέπει επιπλέον η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Όπως είπε ο κ. Τσιλιώτης, «ο Νόμος δίνει κατεύθυνση στον εφαρμοστή του, δηλ. εν προκειμένω στον Άρειο Πάγο ότι δεν εξυπηρετείται η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δίνει κατεύθυνση και για το ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές κόμμα όταν υπάρχει καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψήφιων βουλευτών ή της ηγεσίας του ή διατελέσαντων προέδρων. Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι σωρευτικές. Αν δεχτούμε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι η πραγματική ηγεσία καθώς είναι και ιδρυτικό μέλος και διατελέσας πρόεδρος τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό του κόμματος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ