Το παρασκήνιο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης – Οι πρώτες δηλώσεις, τα rapid test και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία όλων των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Η ορκωμοσία έγινε σε τρεις ομάδες λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, ενώ κατά την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί που επρόκειτο να ορκιστούν υποβλήθηκαν σε rapid test για προληπτικούς λόγους. Σε μια πρωτοφανή διαδικασία, κρατούσαν αποστάσεις κατά τη διάρκεια τόσο της ορκωμοσίας και στις καθιερωμένες φωτογραφίες, ενώ το απολυμαντικό στα χέρια ήταν απαραίτητο μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον καθέναν.

Οι πρώτοι έξι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί ορκίστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πρώτο γκρουπ ορκίστηκαν οι: Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών, Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας της πρώτης ομάδας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνεχάρη τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς και ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη και καλή συνεργασία». Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανείων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα θα πάνε καλά», αισιοδοξία που μοιράστηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λόγω της έντασης που έχει προκληθεί στις σχέσεις κυβέρνησης-εκκλησίας, μετά την απόφαση να ανοίξουν οι ναοί τα Φώτα, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Ο Αρχιεπίσκοπος είχαν τετ α τετ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, με την αμηχανία να είναι φανερή, όμως με διάθεση να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ο Αρχιεπίσκοπος αφού τέλεσε τον πρώτο κύκλο της ορκωμοσίας, παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο για μισή ώρα μέχρι να ξεκινήσει η ορκωμοσία της δεύτερης ομάδας, όπου δεν παρέστη καθώς επρόκειτο για υφυπουργούς. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ πιθανότατα να βγει και ανακοίνωση από το Μαξίμου εντός της ημέρας.

Ακολούθησαν η δεύτερη και η τρίτη ομάδα των νέων μελών της κυβέρνησης, με όλους να υποβάλλονται με τη σειρά τους σε rapid test πριν ορκιστούν. Στη δεύτερη ομάδα ορκίστηκαν οι: Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, . Χρήστος Ταραντίλης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, . Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Στην τρίτη ομάδα ορκίστηκαν οκτώ υφυπουργοί εκ των οποίων οι έξι ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και οι δυο με πολιτικό. Συγκεκριμένα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο οι: Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού. Στη συνέχεια με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι: Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων μελών της κυβέρνησης

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.