Το ΝΑΤΟ μιλά για Air-Policing αλλά… άχνα για το Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ μάς ενημέρωσε με υπερηφάνεια για το σχέδιο εναέριας αστυνόμευσης στην Ευρώπη, ώστε, οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας να αισθάνονται ασφαλείς από τυχόν παραβιάσεις του εθνικού τους εναέριου χώρου.

«Σε όλη την Ευρώπη, μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο, έτοιμα να εμπλακούν σε περίπτωση ύποπτων ή αιφνιδιαστικών πτήσεων κοντά στον εναέριο χώρο των Συμμάχων μας» αναφέρει με υπερηφάνεια η σχετική ανακοίνωση της Συμμαχίας δίνοντας έμφαση στη δραστηριότητα που ονομάζει Air Policing ή Εναέρια Αστυνόμευση, η οποία «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ για 60 χρόνια», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο το στρατηγείο του ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι θα διερευνήσει τις πέντε ειδικές ρυθμίσεις αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ και την άμυνα σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου πολιτών των χωρών – μελών του.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Ισλανδία. Ευρισκόμενη σε στρατηγικό σημείο, η χώρα είναι ανεκτίμητη για την επίγνωση της κατάστασης της Συμμαχίας. Η Ισλανδία δεν έχει στρατό, οπότε άλλοι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν μαχητικά σε εκ περιτροπής βάση, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Ελλάδα που έχει αναλάβει την φύλαξη του εναέριου χώρου των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και της ΑλβανΊας. Στην Ισλανδία αυτό τον ρόλο έχουν αναλάβει τα F-35 της Νορβηγίας. Πετούν έξω από την αεροπορική βάση Κεφλαβίκ κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Ωστόσο, για τις καταγεγραμμένες συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και τον Έβρο καθώς και τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από εθνικό έδαφος το ΝΑΤΟ δεν έχει επίσημα σχολιάσει το παραμικρό, παρά τα στοιχεία που έχει λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών. Κάπως έτσι, ενισχύεται το κλίμα δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εμμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων ή την συμπεριφορά του «Πόντιου Πιλάτου», όπως του έχουν προσάψει οι επικριτές του. Μία στάση, που αν μη τι άλλο εξυπηρετεί εξόφθαλμα την τουρκική προκλητικότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ