Το Μνημείο των Αθανάτων ανοίγει τις πύλες του στο κοινό – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Μετά το πρωτοφανές ενδιαφέρον από πολίτες, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ανοίξει τις πύλες στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, με τον βωμό, στον οποίο καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην πατρίδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Από αυτό το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου και κάθε σαββατοκύριακο εφεξής το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο «ελληνικό Πεντάγωνο» – το Στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου» θα είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ οι ώρες που θα μπορεί το κοινό να επισκέπτεται τον βωμό με την άσβεστη φλόγα και οι πλάκες με τα ονόματα των 121.692 πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους, θα είναι κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα από 10.00 έως 13.00.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την επιβλητικότητα και την ιστορική αξία του μοναδικού στην Ελλάδα Μνημείου των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων υπέρ Πατρίδος Πεσόντων στα πεδία των μαχών του Έθνους από το 1830 έως το 1974.

Επίσης, θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του και να αναζητήσουν τα ονόματα οικείων και συγγενών τους, αποτίοντας φόρο τιμής προς τις γενιές των Ηρώων που προσέφεραν την ζωή τους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.

Το Μνημείο των Αθανάτων

Επιπρόσθετα, θα παρέχεται ξενάγηση από εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό, ενώ θα διατίθεται ενημερωτικό φυλλάδιο με τα στοιχεία «ταυτότητος» και τους συμβολισμούς του Μνημείου.

Η ανέγερση του Μνημείου αποτέλεσε το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του αείμνηστου Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη.

Ήταν ο εφοπλιστής– μεγάλος ευεργέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα άφησε 23 εκατ. ευρώ για την άμυνα και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων).

Το Μνημείο των Αθανάτων

Προτομή

Την περασμένη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Βάση Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) στην Νέα Πέραμο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης:

  • Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
  • Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης.
  • Η κόρη του αειμνήστου Υποστρατήγου κ. Αθηνά Τσούνη.
  • Ο γλύπτης κ. Νίκος Φλώρος, ο οποίος φιλοτέχνησε την προτομή.
  • Αντιπροσωπεία προσωπικού της ΔΕΠ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, τα αποκαλυπτήρια της προτομής και περιήγηση στις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της ΒΥΜΕΕ που εγκαινιάσθηκαν πρόσφατα μέρος των οποίων αποτέλεσε γενναιόδωρη προσφορά του αειμνήστου Υποστρατήγου.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά του Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και την Πατρίδα, χαρακτηρίζοντάς τον μοναδικό Έλληνα και άξιο τέκνο της Ελλάδος.

Νέα Πέραμος προτομή

Νέα Πέραμος προτομή

Νέα Πέραμος προτομή

Νέα Πέραμος προτομή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ