Το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που αποκλείει ομοφυλόφιλους αιμοδότες και η παρέμβαση Πλεύρη

Ένα έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο επί της ουσίας δεν επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, βρέθηκε στο επίκεντρο σημερινής συζήτησης στη Βουλή, με τον Θάνο Πλεύρη να ανακοινώνει ότι έχει ζητήσει την επανεξέτασή του.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι απέστειλε στις 24 Σεπτεμβρίου αίτημά του, προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για την τροποποίηση διατυπώσεων και φράσεων στο συγκεκριμένο έντυπο, “που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά ιατρικά δεδομένα”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του εντύπου ενημέρωσης, η οποία αναφέρει ότι όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, δεν μπορεί αν είναι αιμοδότης, κάτι, “που προφανώς χρήζει επανεξέτασης”.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, συστήθηκε ήδη επιτροπή του ΕΚΑ που θα επανεξετάσει συνολικά τα έντυπά του.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Υγείας ρώτησε: “Εσείς που είστε προοδευτικοί, τι κάνατε για να αλλάξετε αυτό το έγγραφο; Κυβερνούσατε 5 χρόνια. Στα θέματα δικαιωμάτων, καλές είναι οι θεωρίες και οι διεκδικήσεις, αλλά καλές είναι και οι πράξεις”. Ζήτησε μάλιστα, από όσους ψάχνουν παλαιότερες δηλώσεις του, να τον κρίνουν από τις δικές του πράξεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνεχάρη τον κ. Πλεύρη που επιλύει μια εκκρεμότητα η οποία δεν είχε διορθωθεί.

Επιπλέον, με αφορμή την πρόβλεψη του νομοσχεδίου που διευκολύνει την πρόσβαση παράνομων μεταναστών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση, ο κ. Ξανθός είπε ότι ο κ. Πλεύρης έδειξε απολογητική διάθεση. “Εμείς, όντως εντοπίσαμε έναν άνθρωπο, που έχει γνωστή πολιτική διαδρομή στον ακροδεξιό χώρο, και κατά καιρούς έχει εκφράσει μισαλλόδοξο λόγο, να εισηγείται μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων-μεταναστών στα εμβόλια. Προφανώς υπάρχει και η πολιτική ορθότητα και η θεσμική ωριμότητα, και ελπίζω να πρόκειται για μεταστροφή ουσίας”. Σημείωσε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να δώσει εγγυημένη πρόσβαση -καθολικότητα, και σε ανασφάλιστους πολίτες αλλά και στους αιτούντες άσυλο και διαβιούσαν στα ΚΥΤ.

Δείτε το επίμαχο έντυπο του ΕΚΑ για που αποκλείει ομοφυλόφιλους αιμοδότες :

έγγραφο αιμοδοσία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.