To enikos.gr πέταξε με Phantom F-4 από την «φωλιά» των Rafale – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Εντυπωσιακές εικόνες από την πτήση με το εμβληματικό μαχητικό των αιθέρων, το Phantom F-4E, που συνεχίζει τα θωρακίζει το Αιγαίο, 48 χρόνια μετά την πρώτη προσγείωση στην Πολεμική Αεροπορία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης (114ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας όπου βρίσκονται πλέον και τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά Rafale, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του Υπαρχηγού ΓΕΑ, Υποπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, πτήσεις έξι Αξιωματικών εν αποστρατεία (τριών Ιπταμένων και τριών ετέρων ειδικοτήτων) και διαπιστευμένων δημοσιογράφων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Phantom1

Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με αεροσκάφη F-4E, M2000-5 και F-16D.

Το enikos.gr και ο υπογράφων, πέταξε με το μαχητικό – θρύλο των αιθέρων, το Phantom F-4E, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο αποφασιστικής θωράκισης της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Αμέσως μετά την ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες και τις βασικές λειτουργίες του αεροσκάφους, ακολουθήσαμε την διαδικασία με την αντίστοιχη που ακολουθούν οι πιλότοι μας.

Όταν ολοκληρώθηκε ο σχολαστικός έλεγχος από τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τη στολή, «άνοιξε ο δρόμος» για την πίστα.

Phantom3

Εκεί, ακόμη και την τελευταία στιγμή, υπάρχουν έλεγχοι και προετοιμασίες, μέχρι που έρχεται η στιγμή, μετά από ελέγχους και απαραίτητες διαδικασίες, για την απογείωση…

Αρχικά, από την νότια Εύβοια χαράσσουμε πορεία για την Σκύρο. Πετάμε στα 500 πόδια πάνω από τη θάλασσα όταν αρχίζει να εμφανίζεται η νέφωση λόγω της υγρασίας στα πλαϊνά του μαχητικού.

Επόμενη διέλευση είναι πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο και το μνημείο του πεσόντα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Νίκου Σιαλμά. Από ψηλά βλέπουμε την ασπίδα και το δόρυ με κατεύθυνση προς ανατολάς.

Διασχίσαμε το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, μέχρι να πάρουμε στροφή για την ηπειρωτική χώρα, ξεκινώντας τις διαδικασίες προσέγγισης της βάσης της Τανάγρας. Εκεί όπου ο πιλότος προχώρησε σε ένα low approach, δηλαδή χαμηλή διέλευση κι απογείωση του μαχητικού, πριν φέρει έναν επιπλέον γύρο για να προσγειωθούμε.

Το Phantom είναι διθέσιο δικινητήριο και όταν αποκτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία έφερε ανατροπή στο Αιγαίο, εισάγοντας καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το ραντάρ για τον εντοπισμό και σκόπευση του αντιπάλου.

Οι νέες τεχνολογίες είναι ακριβώς το αντίστοιχο που πρόκειται να συμβεί με το F-35, από το 2026 που αναμένεται να αρχίσει να εντάσσεται στην Πολεμική Αεροπορία – βάσει το αρχικού σχεδίου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ